Hva jeg skal med en avis?

– Jeg klarer meg med facebook. Jeg trenger ikke annonsere i avisa eller å kjøpe den!

Blir det lysere eller mørkere uten aviser?

Blir det lysere eller mørkere uten aviser?

De tre siste årene har kvikke unge damer og menn med litt over middels karakterer fra Handelshøgskolen BI og overbevist en stadig større del av norsk næringsliv om at annonser i lokalavisa ikke er verd pengene. «Du betaler for å nå frem til kunder som ikke handler hos deg allikevel. Bruk Facebook, så når du dem som liker deg og firmaet ditt».

Hvem er idiotene?

De har også fortalt avisabonnententer hvilke idioter de der, som betaler for «noe de kan få gratis.

Hvem vil være idiot?  Hvem vil annonsere dersom det er bortkastet?

De fremstiller annonser i avisen som en støtteannonse. Som noe bare gamlinger bryr seg om, og som ingen leser. De legger frem statistikk som beviser påstanden.

Men: Statistikk er som en lyktestolpe. God å støtte seg på, men lyser bare opp et lite område.

I løpet av en uke snakker jeg som er avisjournalist med mange mennesker:
*En som har opplevd å bli mobbet gjennom hele oppveksten, som har vært plaget og fornedret av lærere og elever, så lenge at han til slutt er drit lei og grisebanker en av dem som plager ham. Mange kjenner historien hans. Men hvem kan hjelpe?

*En som driver en butikk som sliter, men som er viktig for lokalmiljøet. Gjennom helgeavisreportasjer med oppskrifter, fine bilder og glede finner kunder igjen veien til butikken.

*En som jobber på biblioteket som trues med nedleggelse. Som trenger å formidle sin historie. En som vet hvor viktig biblioteket er for barn som skal få leselyst – fordi skolen trenger det, og næringslivet trenger folk som har skaffet seg kunnskap. En som forteller om hemmelige møter der enkeltpersoner tjener seg søkkrike på å selge aksjer som fører til at kommunen han bor i kommer til å havne i et dypt økonomisk uføre.

*En som deltar i idrettsaktiviteten i et lite idrettslag i bygda – som engasjerer 80 unge, hver uke, hvert år. Som bidrar til at de ikke driver dank og skader seg selv og andre. Som skaper glede og stolthet over å representere bygda.

* En som er engasjert i den lokale småby-danseskolen som trenger sponsorer. Og som har skjønte at for å få sponsorer og medlemmer så trenger de å eksponere seg i lokalavisa. Selv om vedkommende er er bedriftseier og helst ikke vil annonsere i lokalavisa – bare bruke facebook, siden det er gratis (?)

* En sponsor som ønsker å fortelle at de er der, og hvem de ønsker å støtte det kommende året.

Avisa – til siste stopp

Jeg kan lage en liste som er svært lang. Jeg stopper her. Fordi jeg vet at du har forstått poenget.

Man kan selvsagt la være å bruke avisa, slik at det skjer det samme som med bussen der du bor. Den som går sjeldnere og sjeldnere og blir dyrere og dyrere.  Slik at den igjen går sjeldnere og sjeldnere, og blir dyrere og dyrere.  Slik forsetter det, helt til bussen er historie. Og den samme med avisa di.

Det er ikke som du tror

Journalister klarer seg godt uten aviser. Annonseselgerne og avisbudene også. Du skal ikke bekymre deg for oss og for dem. Det finnes andre yrker  i det offentlige eller private næringslivet – eller NAV.

Men: Du skal bekymre deg for deg og dine.

Noen aviser får direkte statsstøtte, andre får det indirekte gjennom momsfritak. Noe Se og Hør og de andre viktige sladrebladene er sure for. Dem om det.
Det er godt å leve i Norge. En av grunnene til det er at vi har en svært viktig presse, bygd opp fra de minste lokalaviser til de største riksaviser. De har sine feil og mangler, men jeg lurer på hvordan ditt nærmiljø hadde vært uten avisa..?
Hvem er det egentlig som først publiserte det du deler på facebook?

Hvem kan hjelpe, underholde, glede og avsløre?

Y24A3314

Stoler du på politiet, på politikerne, på offentlig forvaltning, på de som skal dømme, på rådmannen og bygningsetaten, på skoleledelsen, på trafikketaten?

Hvem skal avdekke svakhetene hos det offentlige, det private eller hos NAV hvis ikke avisa di og journalistene finnes?

Hvem skal du gå til med dine gode historier, dine fine bilder, dine triste opplevelser og dine bekymringer? Til Facebook?

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 15. november 2014, in Media, Min mening. Bookmark the permalink. 7 kommentarer.

 1. Mitt eget revylag i Molde strevde med billettsalget mot revyen. Vi brukte Facebook, Twitter og Instagram aktivt i promoteringen. Vi hang opp plakater i Romsdal og vi kjørte annonser både i avisen og i form av reklamesnutter på lokaradioen.

  To dager før premieren var det tosiders forhåndsomtale om oss i lokalavisen. *pang* Salget eksploderte. Tilfeldig? Kan være det, men vi ser det samme, år etter år.

 2. Veldig bra, Odd Roar. Tror det er livsfarlig å overlate hverdagen vår til amerikanernes Facebook. Det er ikke brukerne som bestemmer når gratisannonsene skal inn. Det er FB.
  Men vi kan heller ikke gi bort kostbar journalistikk gratis. Vi har alle en ryddeaksjon på gang.

 3. Bjørn Arne Eikrem

  Change is the law of life. And those who look only to the past or present are certain to miss the future.
  John F. Kennedy

 4. Lokalavisene har jeg sans for, men de større klarer vi oss fint uten. Direkte og indirekte pressestøtte til Aps parttiaviser Dagsavisen, Klassekampen, VG, Dagbladet, Aftenposten etc har vi overhodet ikke bruk for

  • Kjell – hvordan begrunner du det når du påstår at de nevnte avisene er AP-aviser ?

  • Dette var da i alle høyeste grad svært merkelig skrevet. Hva er det du mener? Jeg antar du har glemt et komma, og at disse partiavisene du viser til er det gamle A-presseavisene? Du vet vel like godt som alle oss andre at ingen av disse er politiske aviser lenger? I tillegg er A-pressen slått sammen med Edda til Amedia. Tror du da at disse nesten 100 lokalavisene er Arbeiderpartiet sine? Er det da de resterende avisene, noen få konsernuavhengige og noen Polaris Media-aviser du mener er landets eneste lokalaviser, Kjell? Og er det kun de avisene du mener er Ap sine du misliker, eller er det alle partier sine aviser? Ja, for det finnes jo en rekke gamle Venstre-aviser og sånn i Norges land.

 5. Hei! Kanskje du skulle prøve å få innlegget i avisen, fremfor å skrive det på en blogg – og dele det på Facebook?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: