Tåler barna en øl?

Barn tåler ikke at forbildene deres tar seg en øl. Eller, gjør de det?

Dette er problemet - for noen. Skjermdump fra rbnett.no

Dette er problemet – for noen.                                                                                  Skjermdump fra rbnett.no

Spontanitet…?

Nordmenn etterlyser mer spontanitet, mer løssluppen glede, litt mindre byråkrati, større lekenhet og litt mer uplanlagt entusiasme og uhemmet lykke.

Men, nåde den som kommer i skade for å ta etterlysningen på alvor. De kommer raskt i trøbbel. For selv en liten flaske kan velte et stort lass.

Den store skaden

-Ungene våre tar skade av å se at idrettshelter drikker alkohol når de feirer årets største begivenhet.

Det mener mange voksne.

For idrettsutøvere skal ikke drikke alkohol, i alle fall ikke annet enn i det skjulte.

Ellers kommer moralpolitiet og da blir det bråk.

I Molde kan fotballspillere selvsagt feste så mye de vil. Særlig etter cup- og seriegull. Det vil si en gang i året – de siste årene 🙂

Men det må for all del ikke skje at ungene får vite om det. Feiringen, altså.

At alkohol brukes til nettopp det er ment å brukes til, festlige anledninger, bør ikke de små få høre om. Og enda mindre se.

Fra gullfeiringen i 2011. Det gikk helt fint med champagnen. Og jeg tror klubben fikk flre, ikke færre unge tilhengere. Foto: Odd Roar Lange

Fra gullfeiringen i 2011. Det gikk helt fint med champagnen. Og jeg tror klubben fikk flere, ikke færre unge tilhengere etter denne feiringen.
Foto: Odd Roar Lange

Foreldrerollen

At de ser de andre forbildene sine, foreldrene, gjøre det samme – en lang rekke ganger i året, er selvsagt noe helt annet.

«Dét skader da ikke. Ungene må jo få se at jeg kan nyte et glass øl – eller vin …, mener fotballpappa, før han tilter i vinkel når han ser Moldespillere gjør det samme …

Dette er, etter min mening, et konstuert voksenproblem. Kontruert av voksne som prøver å lage en idealverden som ikke finnes.

Glansbilderiving

Forbildene deres, (les fotballspillerne) er ikke perfekte i den forstand at de bare gjør ting ungene skal kopiere. De går nemlig med slippers (sandaler) midtvinters etter trening, de bruker snus, de bruker ikke alltid lue selv om de kommer rett fra dusjen, de bruker veldig mye tid til Playstation og lite til lekselesing, de spiller fotball i shorts og kortermet genser selv om det snør.

Men de er fortsatt forbildene – og de ødelegger ikke ungene våre.

Hva skjedde egentlig?

Molde FK vant Norgesmesterskapet i fotball på Ullevaal stadion. Etter hjemkomsten til Molde dro spillerne til Aker stadion hvor de feiret seieren – blant annet med øl.

Da lagets spillere, som en gest til unge og voksne fans, gikk utenfor stadion på en provisorisk ærestribune for å ta i mot hyllesten tok mange av dem med seg en ølflaske i hånda.

Klagemuren

Dèt har falt noen tungt for brystet. Noen av dem som var der, eller noen av de som har sett innslaget på nett-tv etterpå. I alle fall fikk Molde kommune nok henvendelser og klager (jeg vet ikke om klubben har fått dem også direkte) til at de valgte å bruke tid og krefter på den, og kommunen tar ikke lett på den slags overtramp.

RBnett.no var først ute med omtale av saken.

Molde kommune har gitt klubben en skriftlig irettesettelse. Og klubben har, smart nok, «lagt seg flat» og beklaget det hele.

Hva er problemet?

Det hele handler om to problemstillinger som blir slått sammen til èn. Begge deler er etter min mening helt meningsløst å bruke tid på. Både for moralvokterne, politikeren kommuneadministrasjon og klubbledelse.

1. Molde FK kan i ytterste konsekvens ha brutt forskriften mot ikke å nyte alkohol på et offentlig sted.

2. Molde FK har vist frem spillere som drikker alkohol.

Etter alkoholloven § 8-9 første ledd nr. 5 er det forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller vei, i park eller på annen offentlig plass.

Etter alkoholloven § 10-1 kan man straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder for slike brudd på alkoholloven. Den mest sannsynlige straffen for drikking på offentlig sted er et forelegg (en bot). Bakgrunnen for disse reglene er at drikking av alkohol på slike steder kan skape utrygghet for andre mennesker som er der. Dessuten medfører bruk av alkohol økt risiko for vold, bråk og hærverk. (kilde: ung.no)

Det er viktig at vi har slike lover og regler. Det er viktig at de brukes på rett måte. Og: det er viktig å bruke sunn fornuft.

Å trekke dette kortet i forbindelse med den korte seansen utenfor Aker stadion er som å skyte spurv med kanoner.

Dersom man vil at det skal være et problem at fotballspillere har en ølflaske i hånda, ja, så blir det dèt.

En kjedeligere by

Jeg tror Molde FK kommer til å ta lærdom av det som skjedde. De blir mer varsom i ettertiden.

Det synes jeg er dumt. For er det en ting vi trenger mindre av så er det regelrytteri, problemskapere og dum tolkning av viktige regler.

Og er det noe vi trenger mer av så er det spontan glede og upolert feiring.

Nå får vi mer av det første og mindre av det andre.

Det synes jeg er synd.

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 21. januar 2014, in øl, Cupfinale2013, Fotball, Media, Min mening, Molde Fotballklubb, PR og reklame, Sport, Tippeliga, TV, vin. Bookmark the permalink. 19 kommentarer.

 1. Bra Odd Roar!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

 2. Hei!

  Mange unge har smakt øl når de er 13 år, andre får foreldrene sine til å kjøpe øl fra de er 16 år og foreldrene gjør det. Vi får ikke bukt med problemet før alkoholen forsvinner fra markedet, eller ungdommen selv skjønner hvor skadelig det kan være å begynne å drikke i for ung alder!

  http://www.vargas12.com/2013/ungdom-og-alkohol-grensesetter-eller-olkjoper/

 3. Selvfølgelig, barn har bare godt av å se foreldre brisen innimellom, det mest skadelige man gjør mot et barn er å skjerme det fra virkeligheten, da har ikke barnet snøring på verden når det en dag vokser opp.

  Lei (og litt flau) av dette hysteriet vi har i Norge og Sverige om alkohol og rusmidler, se heller til «open minded» Nederland, det er faktisk mindre stoffmisbruk der enn i Norge.

 4. Når man tabuiserer alkohol så gjør vi noe som i utganspunktet er en drikk om til noe som er «farlig» og spennende. Barn har ikke vondt av å se foreldrene drikke, så lenge det er i moderate mengder, samme gjelder for offentlige personer!

  Barn nå til dags lever i en kjedelig tid, hvor de skal polstres og beskyttes; det er jo ikke rom for lek lenger! Bare se på utviklingen i lekeplasser de siste årene. Det nyeste er jo ikke nok til å more en treåring!

  Nei uff, barn tåler mer enn vi tror, og ejg er rimelig sikker på at ingen av ungene til disse innringerne så ølen fotballguttene hadde å hånda, og om de hadde det, hva så?

  • Jeg tror dette er et konstruert problem. Og: burde egentlig vært avvist av kommuneadministrasjonen også. Som så mange andre ting de ikke rekker over.
   Heller en applaus til spontanitet og glede :-).

 5. exguru@hotmail.com

  Jeg må innrømme at denne feiringen provoserte meg noe voldsomt. Men det har kanskje mer å gjøre med at jeg er RBK-supporter enn at de tok en øl.
  Jeg hadde skjønt problemet hvis de ravet rundt fulle, men å ha èn øl i hånda. Hva er egentlig problemet?

 6. Viktig tema. Mange nordmenn har et fetisjistisk forhold til alkohol. Det kuleste i hele verden er å drikke seg full når lørdagen kommer, men tar man seg EN øl en onsdagskveld, så har man et alkoholproblem. Dette viser seg også i media, og når en idrettshelt har vunnet, hvorfor er det da legitimt å riste en flaske Champagne, men ikke å stå å drikke av en ølflaske? Man forfekter ikke synet på at for mye av det gode er skadelig. Man forteller heller ikke at drikke er like mye kultur som mat. Man er stort sett drevet av emosjoner når man diskuterer alkoholpolitikk. Og sånt bli det søl av.

 7. Uff, nå må vi slutte å være så fordømt knirkete, nevrotiske og hypersensitive…

  I uminnelige tider har «bordøl» (relativt svakt øl brygget på siste uttrekket fra malten) vært en del av det daglige kosthold for både voksne og barn. Det er faktisk først i nyere tid at vann er blitt trygt å drikke, mens øl var ufarlig fordi det er desinfisert gjennom koking og inneholder naturlig konserverende alkohol og isohumulon (fra humle).

  Så hva er egentlig teorien her – at barn opp gjennom århundrene har vært skadet, fordi de ikke bare så sine foreldre drikke øl men sågar også drakk det selv? Kan vi ikke være så snill å involvere et lite minstemål av sunn fornuft og kritisk evaluering når vi diskuterer til her til lands?

 8. Det er ikke barna som bestemmer. Jeg er drittlei av at unger skal tas med på råd og spørres om de vil ha det slik eller sånn. Helt greit at man ikke røyker inne eller er i krabbemodus når det er barn tilstede. Oppveksten til norske barn i dag minner meg om en slags overklasseboble hvor de skal skånes for alt og får alt opp i henda. De kommer til å bli knekt når livet kommer og tar de.

 9. Takk og takk!
  Hver gang jeg sier de ordene du sa nå, får jeg høre at jeg er kald, upedagogisk, og sinna/gammeldags. Det blir det samme som når voksne folk føler seg forurettet for hver minste lille ting. Folk må slappe av. Skulle av og til ønske jeg bodde i en 70 talls landsby. Tror vi var litt mer hardføre. Jeg fikk mye kjeft, men jeg har iallefall utvikla tiltak 🙂 hva var egentlig verre på 70 tallet?

  • Kald/sint, gammeldags og upedagogisk kan også være et kompliment – hvisan selv vil…
   Jeg trodde Facebook og kommentarfelt ville gjøre Norge til et åpnere lite sted. I stedet blir det litt trangere for hver dag… Det er dumt.

 10. Harald Bråthen

  Ufattelig at ikke idrettsfolk skal kunne feire uten en øl – eller champagne-flaske i hånda. Det er helt OK å være edru!

  • De klarer godt å være edru.
   Men de klarer godt å ikke være det, også.
   Det er poenget.

   • Harald Bråthen

    Poenget er at idrettsheltene faktisk er forbilder som viftende med øl- og champagne-flasker undergraver idrettens arbeid med å gjøre idretten til alkoholfri sone.

   • Det er bare en illusjon fra en svunnen tid. Det serveres øl og vin ved de fleste arrangement – og dersom en vil nå frem med en god rikspolitikk så er realisme bedre enn en fantasiverden.

   • Harald Bråthen

    Det er en realitet at alkoholen tar liv og dessuten skaper store sosiale problemer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: