Januarsalg i fotballbutikken

Mange fotball-ledere mener fotball ikke en hobby. Det er det mange tusen andre som ikke er enig i.

Trodde du det bare var i sjakk at brikker ble flyttet og det kun er en konge som gjelder...?

Trodde du det bare var i sjakk at brikker ble flyttet og det kun er en konge som gjelder…?

Ole Gunnar Solskjærs nye sjef Vincent Tan i Cardiff City Football Club synes rødt er finere enn blått. Og vips var den gamle draktfargen historie.

Og som han selv sier: Fotball er forretninger, ikke en hobby.

Og siden den samme herr Tan synes Ole Gunnar Solskjær er bedre enn Malky Mackay, så: Vips, var Solskjærs tid i Molde FK historie. Pulten er ryddet. Og det er klart for klubbens 35. manager.

Business as usual

For både Solskjær og Tan er fotball forretninger – ikke en hobby. Det er sånn det pleier å være i mange klubber. Det er det som skiller de beste fra røkla.

Mats Møller Dæhli, Ørjan Butikken tømmes: Håskjold Nyland, Vegard Forren og Martin Linnes er alle Molde-spillere. Enn så lenge.  Her fotograferes de av Svein Ove Ekornesvåg fra Scanpix etter treningen idag. Foto: Odd Roar Lange

Butikken tømmes: Mats Møller Dæhli, Ørjan Håskjold Nyland, Vegard Forren og Martin Linnes er alle Molde-spillere. Enn så lenge. Her fotograferes de av Svein Ove Ekornesvåg fra Scanpix etter treningen idag. Foto: Odd Roar Lange

Men det finnes unntak. Som hos Solskjærs forrige eiere – Røkke og Gjelsten: Som bruker millioner av kroner på sin fotballhobby. Målet er at klubben skal bli uavhengig av RøGje-pengene. Jeg blir svært imponert om de klarer det.
Og det er klart de vil at ting skal være på stell. Man kødder ikke med frimerkesamlinga når man er lidenskapelig samler, heller.
Men – å tro at lille Molde skal klare å gå med overskudd uten rause eiere..?

Det skal holde hardt. Selv om de har gitt bort nok penger til at klubben er gjeldfri både idag – og om tre år.

I spagat

En av fotballens utfordringer er nettopp den voksende avstanden mellom dem som synes fotball er business – eierne – og dem som synes fotball er en hobby – publikum. Det er få av de første – og de siste er det også et synkende antall av.

Klarer klubbene å holde på fansen når eierne ikke skjønenr at fotball er en hobbybutikk?

Klarer klubbene å holde på fansen når eierne ikke skjønenr at fotball er en hobbybutikk?

Når Solskjær har forlatt Molde, med trenerne Richard Hartis og Mark Demsey i baksetet er alt som det pleier å være i toppfotball.

Når Solskjær trolig tar med seg Ørjan H. Nyland, Mats Møller Dæhli og Vegard Forren på reisen – og spillere som Daniel Berg Hestad (legger antageligvis opp) og Jo Inge Berget (England eller Nederland) forsvinner.

Da er det også som det det pleier å være.

Profesjonelt

Veldig mange i Molde har gledet seg over at klubben i deres hjerte har blitt enda mer profesjonell de siste tre årene. Og de gledet seg til fortsettelsen av denne prosessen. Men alle medaljer har en bakside.

For det er mange funksjoner og plasser som skal fylles på kunstgresset på Aker stadion.

Jeg er ikke i tvil om at pengene i Molde strekker til for å klare dette.
Jeg tror Molde får en ny god trener og gode spillere. Men, for publikum som skal kjøpe nytt sesongkort handler det om hobbyen.  Ikke bare om penger.

Ekte kjærlighet

Det handler om lojalitet, kjærlighet, vennskap og sterke følelser. De er glade i spillere (som de sannsynligvis ikke har møtt, men allikevel er på fornavn med.) De føler at klubben er deres, og at de ansatte (adm/sportslig ledelse/spillere) bare har fått låne klubben dere for å ta vare på den – på vegne av publikum, byens og omlandets befolkning.

Det er her det smeller kraftigst – i kollisjonen mellom forretninger og hobby.

Etter to strake seriegull gikk Molde FK på en serieflause i 2013. Dermed fikk alle se at intet tre vokser inn i fotballhimmelen. Men cupgullet på Ullevaal i november varmet godt i Molde – og ble et svært godt plaster på såret.

Mens alle skjønte at Solskjær-epoken snart var over. Mange håpet på et mirakel. Men det kom ikke. Derfor er det ingen som klandrer Solskjær.

I alle fall ikke ennå.

Men når den første spilleren går fra blå Moldedrakt til rød Cardiffdrakt. Da må klubben ha noe på lur.

Minus og pluss

Mediestrategi er ikke lett. Og: jeg tror Molde FK med burde ansatt noen med god mediekunnskap. For det er ikke alltid like lurt å trekke kaninen opp av hatten på samme dag som media er opptatt av noe annet. I dag er veldig mange opptatt av Solskjær & co har dratt fra by´n.
Derfor ville jeg ventet til i morgen med å slippe det store gledesnyheten:
Røkke og Gjelsten gir Molde nye 125 millioner i gave.

Det hadde snudd minusdager til plussdager. Og enda flere hadde sett lyst på fotballfremtiden i Molde. I dag drukner nyheten i Solskjærfokuset.

Godt nytt fotballår
Jeg tror det kommer til å gå veldig bra for Molde FK uansett. For ingen annen klubb har samme utgangspunkt som Molde. De har folkene som har penger nok til å utvikle forretningen Molde FK.

Og de har folkene som ser på Molde FK sin hobby.
Jeg tror det blir et godt nytt fotball-år.

 

 

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 2. januar 2014, in Fotball, Min mening, Molde Fotballklubb, Solskjær, Sport, Tippeliga. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: