Ekte nordmenn liker ikke sjakk

Nordmenn er ikke interessert i sjakk. Det bare ser sånn ut.

Magnus Carlsens imponerende innsats i India har fått norske medier til å kaste seg på sjakkbølgen. «Ekspertene» slår fast at nordmenn er blitt bitt av sjakkbasillen. At mange hundre tusen er blitt interesserte i sjakk.

Det tror jeg ikke er tilfelle. Vi er ikke blitt interessert i selve sjakkspillet. For: saken er at nordmenn bare er interessert i å være best i verden – i hva det enn måtte være.

Med jevne mellomrom er «hele Norge» interessert i håndball. Fordi håndballjentene er i VM eller OL-sluttspill.

Hvert fjerde år er vi interesserte i curling. Det er vi under OL. Ikke før – og ikke etterpå.

For mellom konkurransene gir vi blaffen.

Når det gjelder sjakk så vet eller bryr vi oss ikke så mye om løper, tårn og bønder. Men koser oss med konkurransen. Vi trigges av den – og av gode ekspertkommentatorer som loser oss bakvegen inn i idretten. Slik at vi faktisk er i stand til å skjønne noe som helst.

Det er moro.

På samme måte som vi, når det gjelder håndbaljentene, egentlig ikke vet noe særlig om strekspiller, bakspiller, ving og dobbeltstuss. Vi bryr oss ikke. Fordi vi egentlig bare er interessert i konkurransen.

Vi er opptatt av at Norge skal være best.

Det er bar for selvfølelsen vår at vi har vinnere. Men vi blir veldig selvgode og provinsielle – og vi tror at alle i hele verden er like interessert i den aktuelle konkurransen som oss.

Joda, det er velig mange som spiller sjakk i verden. Forferdelig mange. Men ikke alle disse er interessert i sjakk-VM. Der er interessert i sin hobby. Ikke i de to mesterne – og ikke i mersterskapene.

Konkurranselandet

Mange nordmenn er veldig interessert i idrett. I konkurranseelementet. I de beste.

Derfor kommer Ullevaal stadion til å være smekkfull neste helg – under cupfinalen.

Mens det er glisne tribuner når landslaget – med mye bedre spillere enn både Ole Gunnar Solskjærs Molde FK og trøndernes stolthet, Rosenborg, – spiller på den sammen banen.
Landslaget taper sine kamper. Og vi synes det er kjedelig. Vi vil se vinnere.

Derfor er Magnus Carlsen en av dem som får oss til å følge sjakk-VM via nettsendinger, radio- og tv-sendinger og avisreportasjer. Fordi Carlsen er en vinner – og trolig tar VM-tittelen hjem i løpet av neste uke.

Kortvarig glede

Norges Sjakkforbunds medlemsforeninger kommer trolig til å få en oppsving i de nærmeste dagene. Men de må være raske i trekket om de skal klare å bevare særlig mange av de nye medlemmene. For nordmenn er illojale og finner snart nye interesser.

Det blir snart stille som i et sjakkrom etterpå. Fordi  vi er ikke interessert i sjakk. Men i konkurransen.

Og: i å høre den norske nasjonalsangen bli spilt og sunget på avslutningsdagen.

Vi vil se vinnere. Foto: Odd Roar Lange

Vi vil se vinnere.
Foto: Odd Roar Lange

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 16. november 2013, in Fotball, Media, Min mening, Rosenborg, Solskjær, Sport and tagged , . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: