Fotballdrømmen som forsvant i tv-lyset

De drømte om fulle tribuner og skyhøye seertall – samtidig. Det var en umulig øvelse i et av europas dårligste fotball-land.

Y24A1938

Gressmatter ble byttet ut med kunstgress, innbytterbenkene fikk varme i recarosetene, og publikum fikk flomlys og storskjermer, vip-seter og tak over hodet. Alt for å gjøre det bra for fansen. For dette var ting sponsorer, publikum og supporterklubber signaliserte at de ville ha.

Problemet – for norsk fotball – var at de samme publikummerne har gode sofaer og brede tv-skjermer hjemme. Der de kan se hva de vil av norsk, engelsk, spansk, tysk og italiensk fotball. Svært mange av ukens dager.

Hjemmesitterne koste seg med tv-fotball. Helt til det ble overdose. Og de skrudde av tv-apparatet også.

Der og da oppsto et problem som ingen ser ut til å ha en løsning på.

Vi er mette

Og når vi holder oss til norsk fotball så var kampene en gang tiden eksklusive for de som betalte billett til kampen og oppsøkte stadion. I dag kan veldig mange av kampene sees gratis på tv. I sann tid og med gode tv-produksjoner som gjør fotballopplevelsen veldig god – også på hjemmebane.

Fotball er moro og spennende. Men de fleste av oss har et metningspunkt. Og dette metningspunktet kom mye tidligere enn tv-kanalene hadde regnet med da de kjøpte medierettigheter til fotballkampene.

For dyrt og for dårlig

Medierettighetene til norsk fotball blir solgt av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund. De selger medierettighetene til Tippeligaen, Toppserien, Adeccoligaen, fotballandslagene og cupen.

Her kan du lese hvordan selgerne av medieavtalen prøver å overtale kundene.

I 1980 fikk Norges Fotballforbund under 1 million kroner for  tv-rettigheter for norsk fotball. i 1998 var prisen steget til 40 millioner kroner.

Molde-VIF 2011. Bilde: Odd Roar Lange

Molde-VIF i 2011 Foto: Odd Roar Lange

I 2011 kjørte fotballtoppene Ynge Hallén og Einar Schultz er sololøp og fothandlet frem en avtale som kostet Canal+ (Nå CMore) en millard kroner. TV2 satt forbannet tilbake, mens Hallén svarte følgende på kritikken:

– Inntektene fra salg av medierettigheter kommer hele norsk fotball til gode, og denne avtalen sikrer at vi kan videreutvikle breddefotballen, parallelt med toppfotballen.

Krybben er tom

I dag er det tilløp til panikk i Fotballforbundet. Drillo klarte ikke skape publikumsfotball ut av landslaget – og måtte gå (frivilling, i følge NFF).
I Sogndal er folk begeistret over at Hallén fikk bygd Campus Sogndal. Men det er også mange som er forbannet over at han skal ha oppført seg som en buldozer i lokalsamfunnet. I norsk fotball er det flere og flere som føler seg som sogninger. Raseriet og misnøyen er i alle fall lik. Og jeg tror ikke den neste fotballpresidenten heter det samme som den nåværende.

Rolf Nereng fra Burson Marsteller hvisker et par ord i øret på Aker ASAs Atle Kigen.

Rolf Nereng fra Burson Marsteller hvisker et par ord i øret på Aker ASAs Atle Kigen. Foto: Odd Roar Lange

Også i CMore er det også misnøye. Seertallene er ikke tilfredsstillende – og fremtidsutsiktene er ikke gode.

Noen har trodd at det var mulig å fylle både tv-stolene og stadionstolene samtidig. Det måtte selvfølgelig gå rett vest.

Over toppen

Norsk fotball  kommer neppe til å være mer attraktiv neste år enn den har vært i år.  Fordi norsk fotball mangler profiler som er villige til å by på seg selv.

Og de som røver seg blir raskt klippet ned på facebook, twitter og debattforum.

Dessuten tror jeg at fotballproduktet blitt for striglet for de som vil ha det rufsete og barskt, samtidig som det er for rufsete for dem som vil ha det enda mer striglet.

Kombinasjonen er umulig. Fotballproduktet mangler retning og ledelse. For når kundene klager og de som selger varen ikke vil lytte. Da er det stor fare for nedrykk.

 

 

 

 

 

 

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 1. november 2013, in Media, Molde Fotballklubb, Sport, Tippeliga, TV. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Dette har du veldig rett i hr Lange.

  2. «Spikeren på hodet»

    Ser heller ingen umiddelbar løsning på utviklingen. Bor 5 minutter unna Brann-stadion og har muligens sett en kamp dette året. Prisene for å ta med familien står heller ikke i stil med innholdet.

  3. Harald Bråthen

    Blir for enkelt å kaste presidenten! Løsningen ligger neppe der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: