Er seilsporten utviklingshemmet?

Seilsporten sliter i motvind. Mens sjefene ikke gjør annet enn å huske at alt var bedre før.

En skog av båter, et hav av muligheter. Foto: Odd Roar Lange

En skog av båter, et hav av muligheter.
Foto: Odd Roar Lange

Jeg har fulgt norsk jolleseiling på nært hold i ti år. Som seilerpappa, trenerpappa og tillitsvalgt på ulike nivå. Det hadde vært naturlig at det hadde skjedd store utvklingsskritt i denne perioden. I stedet står det på stedet hvil. Det eneste som skjer i 2013 er det samme  som i 2003. Og på land står altfor mange med hendene i lomma og sier: alt var bedre før.

Dersom alt var bedre før så ville det vært bra nå. Siden vi gjør alt på samme måten. Det var altså ikke bedre før, men ingen oppdaget hvor dårlig det var. Ikke før andre idretter skjønte at de måtte utvikle seg – mens seilsporten står utviklingshemmet tilbake.

Hva er det som hemmer utviklingen i norsk seilsport?

Minst tre ting:
Misforstått demokrati: Det er lagt for stor vekt på at «alle» skal få være med på å bestemme. Demokrati er ikke at alle skal få mene noe om alt.
Økonomi: Seilsporten har utviklet seg for lite til at den er attraktiv som samarbeidspartner for næringslivet.
Navlebeskuende: Seilsporten ser for mye tilbake i eget kjølvann, og for lite til andre idretter som lykkes. Hva er det de gjør, og hvordan tenker de?

Cup er cup

Norgescupene – som er jollesportens høytidshelger (?) er akkurat som før. På samme tider, på samme steder fordi det er svært ressurskrevende å arrangere, med de samme (nesten uforståelige) seilingsbestemmelsene mm.

Ekte seilglede - forsvinner den i fremtiden? Foto: Odd Roar Lange

Ekte seilglede – forsvinner den i fremtiden? Foto: Odd Roar Lange

Jeg har fulgt norsk breddefotball nesten like mange år. Som leder, pappa og tilltsvalgt. De har hatt de samme utfordringene som seiling. Frafall i ungdomskullet og store utfordringer med rekruttering.

I motsetning til seiling så har fotballen (og andre idretter) hatt evne til utvikling. Det har ikke skjedd uten støy. Men støy er bra. Det fører til utvikling.

Fotball – noen få eksempler: Målrettet satsing på jentefotball. Lagene, både gutter og jenter, starter med organisert trening (lekefokusert trening fra 5-6 år) på lavere aldersnivå, de har innført nye serier (9-erfotball) og utviklet anlegg med kunstgress og innendørshaller. De har innført landsomfattende aktiviteter som f.eks. BenditCup.

Den samme perioden har seilingen stått på stedet hvil. Ingen vilje til nytenkning eller utvikling. Det vil si, det er jo en slags vilje. Fordi alle ser at det går rett vest. Men det skal skje innenfor de samme rammene som før, med de samme folkene og samme tankene.

Nå har vi prøvd dette lenge nok. Det er på tide med nye koster og tanker.

I stedet for å tenke: Hvor lite kan vi forandre Norgescupene, så heller utfordre: hvor lite må vi beholde av det gamle?

Hva skal vi med de gamle seilkretsene? Tenk heller nytt, tenk landsdelsregioner (øst, sør, vest (kanskje midt) og nord.

Hva skal vi med sommeren? Fotballen arrangerer sin fotballfest, Norwaycup, som er mange familiers ferieopplevelse. Hva med en slags Norwaycup i seiling. Lavterskel og spissing på samme tid og sted, med stor sosial profil, vannsport, landlek. En uke med seilsport for hele familien. Også for de som har èn seiler og to barn som ikke seiler…
Hva skal vi med alle klassene? Demokratiet har kneblet valget av båtklasser. Fra 2014 bør det kun arrangeres NC og NM i tre eller maks fire jolleklasser. De andre får gjerne seile sine klasser, men de må nedprioriteres. Fordi vi trenger en spissing. Et tydelig fokus og mål.

Seilaser nært land. En nødvendighet for å redde seilsporten i fremtiden. Foto: Odd Roar Lange

Seilaser nært land. En nødvendighet for å redde seilsporten i fremtiden.
Foto: Odd Roar Lange

Hvorfor skal gamlingene bestemme? Hvor blir det av ungdomsrådet, der de unge selv får bestemme hvor de vil føre seilsporten. Hvorfor tør ikke de gamle å slippe de unge til, på ordentlig? Er det fordi de kommer til å bli utfordret på kongs-tanken: det var ikke bedre før.

Dette er selvsagt ikke det eneste alternativet.

Det er jo et alternativ å fortsette som før. Det er jo mulig å sitte i 2023 og skrive det samme som nå. At det ikke har skjedd så mye de siste ti årene heller …

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 17. oktober 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 30 kommentarer.

 1. Hei Odd Roar

  Godt med noen friske utspill og kanskje du kan bidra til å skape litt furore?

  Tok meg den frihet til å dele her: http://www.kappseiling.no/2013/10/lange-linjer-er-seilsporten-utviklingshemmet/

 2. Fredrik Honningsvåg

  Meget bra at noen tør å tenke nytt! Helt enig i veldig mye av det du poengterer i denne artikkelen.

 3. Spennende innlegg, men det skal bli spennende om det blir noen bred debatt av dette. (eller om de på toppen sitter stille og håper det roer seg..). Flott at kappseiling.no tar tar tak i dette!

  Jeg har selv fulgt jollemiljøet tett fra flere kretser de siste ti årene, og min diagnose er nok at det er for mye «innavl» i toppen av seilforbundet (som i mange andre forbund forsåvidt). Jeg tror aktiviteten og talentutviklingen skal foregå i klubbenel, og ikke detaljstyres fra forbundet. Jeg blir skremt når seilforbundet skal detaljstyre hvordan NM-banen skal se ut og hvilke klasser som skal satses på (at RS-Fevaen ikke dukker opp på bildene dine i 2023 er jeg ganske sikker på).

  En start vil være å se på klubbstrukturen i landet vårt, mange klubber har en lang og sterk tradisjon som jolleforening og får frem talenter på løpende bånd. Andre foreninger får frem et par talenter hvert ti-femtende år, og er anonyme i tiden mellom. Skal man få til en bedre bredde (Blandt et spisset utvalg av klasser) må det komme en offensiv satsning for å styrke klubbene. Som alle jolleseilere (og foreldre) vet så stiller jolleaktivitet andre krav til anlegg og organisasjon enn det tradisjonelle storbåt-miljøet. Det å bygge opp jollemiljøer i «ferske» foreninger er en omfattende og tidkrevende prosess.

  Men EN ting som har forandret seg på de ti siste årene: Optimistjollen har blitt MYE billigere. Nå får du nye asia-produserte joller som ser strøkne ut til drøyt 20 000, og flotte bruktbåter fra 15 000 og nedover. Selv om inngangsterskelen fortsatt er høy, er den blitt lavere og rekrutteringen burdte jo blitt bedre?

  • Takk for en fint og engasjert innlegg.
   Det pleier å være stille fra toppen. Det blir det nok denne gangen. Kanskje vi skal mobilisere foran neste seilting? 🙂

   • Hei
    Dette er en debatt jeg har vært engasjert i lenge, og for min egen del har jeg gitt opp seilforbundet for mange år siden (Ikke har de gjort noe for meg heller)

    Jeg tror en mobilisering hadde vært spennende, men hva skal vi mobilisere for? Seilforbundet opereres som et tåkerike og det er ikke mulig å se hva som foregår inne riket eller å skaffe seg oversikt over hvor problemene kan ligge. (det svirrer bare en masse rykter)

    Jeg tror istedenfor å sloss mot vindmøller på et seilting (skal innrømme å ikke ha tatt turen), bør seilforeninger som har felles mål og ambisjoner gå sammen og dele erfaringer ressurser. Tilsvarende det sammarbeidet dere i Molde prøver å få til med Ålesund (og etterhvert også Trondheim?). Da vil man få større miljøer på tvers av klubber som er bedre egnet til å sende seilere på større nasjonale arrangementer og man vil få en mer slagkraftig delegasjon på seiltinget.

    Du nevner i en av kommentarene dine at kretsene bør satses mer på, men igjen er ikke kretsene mer enn det klubbene ønsker at de skal være. I kretser med flere solide seilforeninger tror jeg kretsen er et supert forum for å fordele ressurser og arrangementer, Men i mindre kretser bør kanskje de som har tid til overs bruke denne på å styrke egen klubb?

    Jeg tror norsk seilsport står ovenfor mange utfordringer, men den største er nok en utbredt holdning som fører til at mange er «konge på egen tue». Det må bli mer fokus på å skape et inkluderende miljø der de som har kunnskap deler og får ny kunnskap tilbake. Alt for ofte møter jeg på holdninger som gjør at man ikke snakker med konkurrentene men heller prøver å vinne diskusjonen på land om hvem som «egentlig» er best (selv om alle har masse å lære).

    Min svar til invitasjonen din får være å bruke mer tid i egen klubb, og hvis vi klarer å få til et seilsammarbeid langs kysten fra Ålesund til Trondheim skal jeg gjerne være med å diskutere politikk i seilforbundet 🙂

 4. Fredrik Honningsvåg

  Jeg kjenner mange unge som har prøvd optimistseiling, men som slutter fordi seilingen kun dreier seg om kappseiling. Mange har lyst til å lære seg å seile og ha det morro, uten noe behov for å konkurrere.

 5. Dette er en viktig debatt. Vi sliter alvorlig med rekrtutter av unge seilere i alderen 20-30 år også, så noe har gått veldig galt. Liker spissing til færre klasser, vi er få som driver denne fantastiske idretten du normalt sett blir best i først når du er over 30. Tviler vel på at de fleste mener Ben Ainlie har blitt dårligere med årene. Tror det må finnes tilbud som Fredrik er inne på for bare moro å seile, noen klasser for de som satser hardt, men ikke for hardt,da mister vi dem som 15-16 åringer viser det seg, og at vi jobber ,med seiling mot næringslivet. Dette har de klart i Danmark med meget gode resultater. Seilforbundet skal nok bruke sin tid på ol klasser,mens klasseklubber bør ta seg av resten.

 6. Hei Odd Roar,

  Har ftt henvendelse fra Litauen med foresprsel om hvilke norske journalister som skriver om seiling.

  Kan du bekrefte at du er en av disse? Mette Bugge i Aftenposten meldte at hun hadde ansvar for seiling ogs – i tillegg til alle de andre idrettene hun dekker. Reidar Sollie i Sportsjournalistenes Forbund har ikke svart, og det har heller ikke Seilforbundet.

  Med vennlig hilsen/Best regards HARALD BRTHEN ________________________________ Fra: Lange Linjer – come inside my imagine nation [comment-reply@wordpress.com] Sendt: 17. oktober 2013 12:07 To: Harald Brthen Emne: [Nytt innlegg] Er seilsporten utviklingshemmet?

  langelinjer posted: «Seilsporten sliter i motvind. Mens sjefene ikke gjr annet enn huske at alt var bedre fr. Jeg har fulgt norsk jolleseiling p nrt hold i ti r. Som seilerpappa, trenerpappa og tillitsvalgt p ulike niv. Det hadde vrt naturlig at det hadde skj»

 7. Flott idrett. Tusen ting gange PI å lære. Bortsett fra spesielt en ting, koster for mange for mye å drive på høyt nivå for, slik at det har blitt en snobbesport (mulig alltid vært det). En annen sak er vel at det kanskje har blitt for mange klasser, og derfor få seilere i hver klasse.

  Selv grein jeg meg til en nybegynner jolle av fattern som 13 åring i 1980. 5 år etterpå deltok jeg på landslaget (E-jolle). Ordet trener eksisterte vel ikke i min forening dengang, så det med trening klarte vi/jeg selv. Er vel noe annerledes idag, men det gjelder vel de fleste sporter. Fantastisk båt, men hva koster en slik ungdomsbåt ny idag? ca 100 000.- er jeg blitt fortalt. Fattern brukte sine feriepenger på meg, tror jeg, men han syntes nok det var gøy å følge med.

  Holdningen min var, og er (har faktisk begynt igjen) å drive med dette for moro skyld, blir vel ikke verdensmester med den holdningen, men kom langt nok jeg. Mange Nordisk, noen EM og flere VM. Ble vel noe utenfor diskusjonen dette (er liksom dette jeg er mest stolt av i livet, bare:))

 8. Hvorfor er alle negative til RS Feva? Den er et friskt pust til seilsporten! Det er her morgendagens skiffseilerne kommer fra. Hvorfor må man seile 7 år i optimist for å bli godtatt i Norsk seilsport?

  • Jeg er svært positiv til RS Feva. Fordi den står for bittelitt av den nyskapningen som trengs. Kanskje burde vi slutte med optimistseiling når en er 12 eller 13?

  • Jeg tror ikke det er dumt med en enklere to-mannsbåt enn 9’er båtene, men det er måten Fevaen ble dyttet inn i seilmiljøet på som jeg tror kommer til å gjøre at den blir ganske anonym om ti år.

   Selve Fevaen er etter mitt syn for avansert for de som kun ønsker en enkel inngang til seilsporten og når ikke helt opp blandt de gode konkurransebåtene. En god alroundbåt er den absolutt, men er det plass til den som en stor nasjonal klasse i et seilmiljø som kanskje bare har 2-300 aktive juniorseilere, som reiser på regattaer utenfor egen klubb, under 15 år?

   Styrken til seilmiljøet i Norge har (også etter mtt syn) vært at de aller fleste kommer fra samme bakgrunn (optimisten) og derfor kjenner hverandre, noe som skaper et fellesskap også når man møtes utenfor seilingen. Å dele opp miljøet tror jeg ikke er heldig om man forventer at seilerne fortsetter også etter videregående. At man måles på resultatene i optimisten, er nok noe mange gjør, men som blir helt feil. Ingen ser vel på hvordan skilandslaget gjorde det som 14/15-åringer? Dette er en ukultur som bør ryddes opp i, men svaret er nok ikke RS-Feva…

   • Det finnes endel barn som liker å seile, men som synes livet i en optimist blir ensomt i lengden. Og som ikke er så opptatt av å reise på regattaer. De kan allikevel håndtere en mer komplisert seilbåt, og da kan RS Feva være midt i blinken.

   • @Karin
    Som jeg skrev så er jeg helt enig i at RS Feva er en god allround båt, men slik jeg tolker denne debatten så går den på hvor norsk seilsport skal bevege seg videre. (og RS-Fevaen med sine sidevant og mange spesialdeler blir fort komplisert når du kommer ut i distriktene som aldri har sett en skiff før) Jeg tolker ikke Odd Roars motiv for å skrive artikkelen som at det i dag ikke er mulig å seile for gøy i egen forening (for det er klubbenes ansvar å klare å inkludere så mange som mulig i sitt tilbud med de ressursene de har, og ikke noe en nasjonal debatt bør ta opp), men heller hvorfor deltakerantallet synker på de store arrangementene.

    Men skal man få opp aktiviten, er man nødt til å satse på seilerne og båtene som oppmuntrer til å reise rundt og være med på ting som skjer utenfor egen forening. Som jeg skriver lenger opp så må fokuset flyttes over mot klubbene og hvordan de kan bygge større miljøer (og dermed bredde og plass til de som bare har lyst til å prøve seiling). Uten de aktive regattaseilerne kveles (ja jeg vil bruke et så sterkt uttrykk) mindre klubber av de seilerne som baserer seg på å leie båt og ustyr og ikke ønsker å ta seilingen videre (Jeg forstår utmerket godt at det ikke er interessant å kjøpe en RS-Feva til 50 000 fordi 15-åringen synes det gøy å seile av og til). (Her antar jeg at de fleste klubbene holder prisene på båtleie kunstig lave for å gi en lav inngangsterskel til seiling). Erfaringen tilsier at det er de barna og foreldrene som er villige til å satse på seiling som også bidrar mest med tid og innsats i foreningen. Det er disse som kommer til å gjenreise norsk seilsport. Og hvorfor skal egentlig kubbene bruke masse tid og ressurser på å lage et tilbud for de som bare skal seile for gøy, men ikke bidrar noe særlig til foreningen? Det er da fullt mulig å kjøpe en bruktbåt som man har liggende på en strand og går ut å seiler når man selv har lyst (dette er vanlig i i andre land, se http://en.wikipedia.org/wiki/Beachcat (engelsk))

    Også vil jeg gjerne be om å ikke overtolke dette som at jeg vil Fevane vondt, selv om jeg har mine tvil om at klassen klarer å stå på egne ben i årene fremover. Min teori er at det krever et stort aktivt miljø for å skaffe et levedyktig grunnlag for de seilerne som øsker å seile for gøy i sin egen klubb. Dette er fordi mange aktive seilere skaper et stort bruktmarked som klubbseilerne er avhengig av, mens situasjonen i Feva i dag er at det ikke finnes noen bruktbåter til salgs og en ny koster 50 000. Sett dette opp mot at man kan få optimistjoller til under 5 000 og du ser kanskje hvorfor jeg mener optimisten er en mer stabil rekruteringsplatform.

    For å trekke en (kanskje søk) parallell: Ønsker man å bli god på nedoverski gjennom en klubb så er det naturlig å starte med alpint og den klassiske portkjøringen og treningen som følger med, selv om det kanskje er frikjøring som er kulest. Etter noen år i alpinanlegg med trener har kanskje nivået løftet seg såpass at man selger konkurranseskiene og kjøper «pudderplanker» istedenfor. Er man ikke så opptatt av «rett» teknikk kan man jo bare gå opp på nærmeste fjell og kjøre ned på egenhånd. .

 9. Jeg synes utbredelsen av Feva er spennende. Selv om metoden det har skjedd på kanskje kan diskuteres … Båten har vist seg å være en suksess når det gjelder å få unge tenåringer til å starte med seiling.

 10. Når det gjelder valg av klasser så må norske barn og unge gjerne seile Euro-palle for min del 🙂
  Bare de samles i færre og større klasser.
  Norgescupene har overlevd seg selv. Altfor lange dager på sjøen. Altfor langt fra land. Morsomt for noen, skremmende for altfor mange.
  Arrangørene av NC burde innfri følgende krav:
  Arrangere konsert på kveldstid, arrangere konkurranser på land (helst lagkonkurranse der lagsammensetning trekkes blant de startende, slik at du garantert kommer på lag med andre fra andre klubber, alle tre klassene møtes på samme arrangørsted til samme helg, seilregionene – ikke klubbene – står som arrangør (og kan dermed få flere klubber til å gå sammen om arrangementet)
  Jeg synes de er mange gode argumenter for hver av båtklassene.
  Men det er ikke noen gode argumenter for å beholde dem alle.
  Noen må snart klare å bestemme: Vi går for *disse* båtklassene fra 2015.
  Det kan da ikke være så vanskelig?
  Eller er det for mange med skjult agenda (særinteresser fra egne famileir/klubber)?
  mvh Odd Roar

  • Jeg tror «valg» av klasser ikke er enkel diskusjon, men at det bør være et etablert bruktmarked (gjerne hos naboland) før man etablerer en klasse på nordspissen av Europa tror jeg er viktig (bare se på veksten i Melges24 og Laser de siste årene).

   Formatet på regattane er en del av en stor internasjonal diskusjon, og desverre kommer ofte publikumsvenlig seiling på kollisjonskurs med rettferdig seiling. Noen eksempler:
   – Trekker man banene inn mot land, blir vinden ofte ustabil og uforutsigbar.
   – Gjør man arrangementene kortere, blir det færre seilaser og en uheldig seilas kan få store konsekvenser.
   – Skal man gjøre det forståelig for allmuen (alt avgjøres til slutt), ender man opp som et WorldCup format som også får uheldige konsekvenser (med gold flett og medal-race)

   Jeg er en av de som ser gode grunner til å beholde det slik som nå for å holde på elementet av fail seiling. Vi bør arrangere regattaer for deltakerne, ikke publikum. Målet med en regatta bør være å gi den beste mulighet til å vinne, og siden man må langt ut fra land og seile en lengst mulig serie for å kunne utjevne tilfeldige forskjeller (Hvor urettferdig er det ikke om man vinner tre av fire seilaser men knekker masten i siste seilas, som med medalrace-formatet teller dobbelt og ikke kan strykes?). Jeg derfor at lange baner langt fra land både lørdag og søndag gir de mest rettferdige forutsetningene for en viktig regatta. At det også bør kunne arrangeres show-regattaer tett inntil land er jeg helt enig i.

   Men noe må absolutt gjøres, og jeg er spent på hvilke muligheter det ligger i Live GPS-tracking av båtene og video på storskjerm inne på land. Dette gir mulighet for publikum å følge med både fra seilforeningen og PC’n hjemme (Tenk kommentator som aktivt bytter mellom kameraer på land, vannet og tracking fra flere baner). Med TV-formatet utviklet for Americas Cup kan det være mye spennende i vente. Et annet moment er hva som skjer på land før/etter seiling, dette er de veldig mye flinkere til i utlandet, og det hadde vært veldig kult om det kunne blitt delt flere erfaringer rundt mulige tiltak (ofte er det vel disse tiltakene som tiltrekker seg sponsorer?).

   • Jeg synes du har mange spennende innspill angående seniorseiling. Men Live GPS-tracking har jeg ikke tro på når det gjelder rekruttering og barne-/ungdomsseiling.
    I årevis har man diskutert *hvilke* båtklasser det skal seiles i. Det finnes ikke ett eneste argument som ikke har kommet på bordet. Og det må nå være mulig å ta et veivalg.
    Jeg tror hele Norgescup-tanken, slik den er i dag – med uttaks-lister som eneste mål – er helt feilslått.
    Jeg kan være fristet til å antyde følgende:
    Uttakslistene til store jollemesterskap er et speilbilde av øvre del av skattelister.
    (Jeg har ingen god research på dette – men en veldig sterk følelse…)
    Deltagelse i VM/EM for optimist vektlegges altfor tungt.
    Og det er kun fokus på topp – ikke på bredde (det er bruk for begge deler)

   • GPS-tracking er kanskje ikke et rekrutteringstiltak, men kanskje noe som kan hjelpe sponsorer og publikum og fatte interesse for sporten vår uten å måtte legge banene inn mot land.

    Jeg tror du har helt rett i at det ikke har vært noen bred diskusjon om hvilke klasser det skal satses på, men som du nevner i innlegget er faren for at vi får et missforstått demokrati stor. Hvis denne diskusjonen kan brukes som en pekepinn, så er ikke akkuratt seilforbundets autoritet ubestridt og avgjørelsen får kanskje ikke så stor betydning?Tradisjonelt (og dette gjelder alle klasser på alle nivåer) så er man flinke til å mele sin egen kake og kjempe på vegne av seg og sine, dette gjelder både personer i seilforbundet og i klasseklubbene.

    Dette går også inn på poenget mitt om hvem du mener rankinglistene er for. Det kan godt være at det er en fordel å ha mye penger i seiling, mange vil mene at det er en utstyrsavhengig idrett… Men jeg tror det er feilsått å trekke en endelig konklusjon på at man kan kjøpe seg resultater. Se bare på denne oversikten fra det internasjonale optimistjolleforbundet om hvor lite vekt og utstyr har å si (http://www.optiworld.org/technical.php under «which boat is faster?»). Det handler i mye større grad om kunnskap og erfaring til å kunne fokusere på det som betyr noe istedenfor de uviktige detaljene.

    MEN jeg gjetter på at «roten» til problemet er at de som er «inne» i miljøet og vet hvordan man får en optimist (eller andre båttyper) til å gå fort, velger å holde på dette som en hemmelighet. Denne holdningen er faktisk ganske avgengig av tid, sted og klasse og går i perioder (Hvis du har møtt Kristian Ruth så er han utrolig flink til å dele erfaringer og tips til alle som spør). Det bør absolutt være mer fokus på åpenhet og inkludering fra de «beste» slik at de snakker om hvorfor de går fort og tar kontakt med ferskere seilere for å gi de gode råd. Dette gjør det hyggelig å være på NC og tar fokuset litt bort fra om at man «må» komme til EM eller VM for å bli «godtatt». For hvis vi skal holde på det nasjonale nivået i jolleseiling må det være interessesant for vestlendinger og sørlendinger og dra til østlandet og vice versa. Hvis eneste motivasjonen er å kommer til EM eller VM er det vel til slutt bare 20 seilere som møter?

 11. Veldig enig med Kristoffer i hans siste innlegg.

  Ble vel nevnt i en annen kommentar at det var et ønske om å dele opp båtklassene i alder og annet. Har vel fått med meg at det er gjort bla. for E-jolle, som jeg selv kjenner te. Ikke helt med der. Den klassen der er vel nå så liten at da blir de vel nesten sittende å konkurrere med seg selv. Fikk vel også høre at i siste E-jolle VM stilte 65 seilere. Når jeg seilte E-jolle, var vi rundt 110 seilere på rankinglisten her i Norge, og sleit med å kvalifisere oss til de 8 plassene vi hadde da for oss fra Norge i VM, og nå ser det ut te at det bare er å melde seg på. Stemmer det eller?

  • Tror jeg leste litt fort dette innlegget jeg ikke var helt med på. Nå er jeg HELT MED, og det kommer jo frem i mitt innlegg at «langelinjer» og jeg er enige, og ingenting er vel bedre:)

  • Ser at jeg ikke fikk med meg at man i VM tidligere (E-jolle) måtte en kvalifisere seg for 81 plasser, mens i siste eller noe slikt, stilte det opp 65 seilere (hvis det stemmer). Har muligens skjedd ting i denne klassen som jeg ikke har fått med meg. Tenker da på oppdeling i alder etc. Det sier vel litt om utviklingen for den klassen. Trist, for det er en som nevnt en herlig båt å seile.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: