Fotball er pøblenes gjemmested

Molde og Rosenborg er i cupfinalen. Det er ikke det beste som kunne skjedd.

Bilde

Ikke på grunn av selve fotballen. Men fordi de to cupfinalistenes supportere har en dårlig historikk. Det som burde vært kalt norsk «el classico» kalles av de to supporterklubbene for «hatkamp».

Det blir bråk

Og det finnes personer i begge leire som dyrker hatet akkurat nok til at det kommer til å bli supporterbråk når de møtes i Oslo helgen 22.-24. november. Det eneste som kan hindre det er et realt møkkavær, slik at færrest mulig orker å forlate sine respektive supporterfester. For ingen av klubbene gjør nok for å hindre det. På papiret, kanskje. I virkeligheten, ikke. For supporterklubbene i Norge får gjøre som de vil, fordi klubbledelsen ikke vil ta et eierforhold til problemet.

Og NFF har ingen tydelig og synlig plan for hvordan de skal gripe inn for igjen å gjøre fotballen til en trygg arena. Og Norges Fotballforbund er like overrasket hver gang det er bråk i supporterleirene.

Nazi-lefling

Aller verst er ståa på Lerkendal. Der er det verken vilje eller evne til å ta tak i bråkmakerne. De burde selvsagt vært lempet ut – på hue og ræva, med skinnvest og bart, for lenge siden. I stedet får de lefle med rasisme og faenskap. Med bannere som burde vært brent på et bål på torget i Trondheim. De siste årene har pøblene fått herje – mest verbalt – men også med spyttklyser, hærverk og kødd når de har gjestet Molde. Og når moldenserne har reist til Trondheim har unge bortelagstilhengere blitt skjelt ut etter noter av idioter fra trønderhovedstaden.

På sosiale medier hagler det med dritt fra begge grupperinger.

Tullinger

I Molde er det også kortskaller som nører oppunder bråket. De elsker å nøre oppunder hvor dumme, idiotiske og farlige Kjernen er… Samtidig som de har tifoer (bannere) med anti-trøndersk budskap.

Istedet for å hylle sine egne brukes det krefter på drittkasting og stygge ord og uttrykk på sosiale medier – og til ølglasskasting mot trøndere.

Tullinger!

De fleste supportere – i begge leire – verken skal eller bør kjenne seg igjen i denne beskrivelsen. Men hvis de lar idiotene være med på lasset blir de også dratt ned i gjørma sammen med dem.

Sjefer uten muskler

På Ullevaal stadion har ISKO Boys fått fotfeste i svingen ved Vestbredden. Oppe fra andre etasje har de fått lov til å skjelle ut motspillere på det groveste samtidig som de før og etter kamp ønsker å stelle i stand bråk. De viser fingern og ustråler hat. Pøbelen burde rett og slett ikke fått adgang. Enten så har de stelt i stand bråk allerede, eller så kommer de til å gjøre det. Det er det hele casuals-gjengens fellesskap er tuftet på.

Her kan du se bilder av fotballens kreftsvulster.

Etter en runde med håndgemeng og tåregass utenfor forrige hjemmekamp på Ullevaal satt VIF-ledelsen på Tv og sutret overrasket over at det hadde vært slåssing før kampen.

Please – vi som har vært på noen VIF-kamper i år er egentlig mest overrasket over at det tok så lang tid før slåssingen startet.

Som Klanen selv synger:  -Ut med pakket!

Bilde

Blir hjemme

Norsk fotball sliter med sviktende publikumsinteresse. Under cupfinalen kommer selvsagt alle 25 000 billetter til å være revet bort, så her er det ingen nød.

Men, det kommer til å være familier i både Trøndelag og Romsdal som ikke tør ta med seg barna sine til Oslo under cupfinalehelgen. Årsaken er at pøbelen har fått rotfeste i cupfinaleleiren. Og ingen har planer om å luke vekk ugresset.

Fotballen er blitt pøblenes gjemmested. Er det virkelig ingen som har tenkt å gjøre noe med det?

Bilde

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 28. september 2013, in Fotball, Møre og Romsdal, Min mening, Molde Fotballklubb, Sport, TV, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 65 kommentarer.

 1. Hvorfor nevner du ikke kanari fansen, landets største gruppe av pakk? Det er bare å inse at dette har du ikke peilig på.

 2. Theodor H. Jobing

  Hei,

  Kan Odd Roar Lange fremlegge bevis for sine påstander om at det har vært framvist rasistiske bannere hos Rosenborgfansen, eller at Iskoboys har skjelt ut motspillere på det groveste. Jeg føler jeg har god oversikt over norsk tribunekultur, og kan ikke kjenne meg igjen i dine påstander. Etter så grove påstander føler jeg det trengs klare beviser som grunnlag for så vidt grove påstander. Når du i tillegg legger ut link til et bildesøk på Google på Iskoboys med tittelen her kan du se bilder av fotballens kreftsvulster beviser du virkelig at du ikke veit hva du gjør. Som et eksempel dukker det opp bilde at tidligere talsmann for Klanen, nåværende supporterkoordinator for Vålerenga som et av de første treffene, har du tenkt over hva dine påstander kan føre til?

  Mvh T. H. Jobing

 3. Er vel litt lite nyansert når du anklager supporterklubbene for å stå bak bråket. Sånn som jeg kjenner MFK og Tornekrattet samarbeides det godt for å unngå situasjoner.Når det gjelder å fyre oppunder er vel media vel så skyldig.

  • Supporterklubber står sjelden eller aldri formelt bak tribunebråk. I alle fall kjenner jeg ikke til noen slike tilfeller i Norge. Men mange supportergrupperinger har en indre utfordring når enkeltpersoner (i flertall) har med seg tifoer som underbygger hatet.
   Klanens «Vi hater Molde by» er ett eksempel …
   Har du noen eksempler på medier (bortsett fra aktivitet på sosiale medier) som fremmer negativ atferd på norske fotballtribuner?
   Jeg mener i at kommentarfeltene med fordel kunne vært mye strengere redigert.

   • Media er glad i uttrykket «hatkamp». Kanskje for å få flere seere til tv-sendingene fra kampen osv.? Det er vel mange tilfeller der kanskje spesielt hovedstadspressen omtaler oppgjørene mellom AaFK og MFK som hatkamper, for eksempel. Det tror jeg ikke supporterne for de respektive klubbene mener.

   • Det har du helt rett i, Tove. TV2 selger ofte inn kampene med «slagordet» hatkampen mellom x og y.

   • Nå er det vel kjernen som «Hater Molde by». Og det fins vel flere eksempel på at media drar frem f.eks Molde – Rosenborg som hatkamp. Det har vel også vært prøvd fra enkelte media å dra frem Molde – Ålesund som hatkamp uten å lykkes med det. Faktum er at det finnes enkeltgrupperinger som er idioter og må behandles deretter, samme om du kaller de «casuals eller ultras» det beste er å benevne de som idioter. Man bør også stille spørsmålstegn ved NFF da de velger å legge den eneste høyrisikokampen i Molde til lørdag kl 18, viktigere med penger enn sikkerhet tydeligvis.

   • Jeg er helt enig, Tore.
    Basert på hukommelsen så er det gjerne TV2 som ynder å bruke ordet «hatkamp». Ikke bra. Men dersom klubbene selv, supportergruppene m.fl. tar i bruk ordet «klassikeren» eller et annet ord – så vil «hatkamp» miste kraft og betydning.
    Ja, det er Kjernen som hater Molde by. Det var derfor jeg tok det med som eksempel.
    Ha en fin dag 🙂

    Odd R

 4. Theodor H. Jobing

  Og hva er rasistisk med det banneret? At noen påpeker at NFF framstår som fascistisk er rasistisk det altså.

  Og du nevner at iskoboys skjeller ut motspillere på det groveste. Hva er i så fall forskjellen der enn feks hvor som helst på Brann stadion, Briskeby eller Aker stadion? Jeg har vært på flere kamper hvor iskoboys har vært til stede, og at de er ille når det gjelder utskjelling av motspillere er virkelig helt uten grunnlag i virkeligheten. Om du derimot reagerer på at noen i miljøet rundt iskoboys er innblandet i fotball relatert bråk har du jo et poeng. Nå bommer du soleklart på ballen.

  Og at det er en avsporing at du helt uten forbehold henger ut alle som dukker opp i et bildesøk som kreftsvulst er i så fall kun din egen avsporing.

  • Jeg har ikke sagt noe om forskjellen. Det er ikke bedre om det skjer på andre arenaer.
   Samtidig undrer det meg at så mange i fotballdebatter er anonyme …

   • Theodor H. Jobing

    Når du henger ut en gruppe for å skille ut noen på det groveste må det jo nødvendigvis være grovere enn andre.

    Når det gjelder anonymitet er det vel ikke så rart når noen henger ut folk over en lav sko som fotballens kreftsvulst.

 5. «Hva er rasistisk med det banneret?»
  Svar: Hakekorset er nazistenes symbol.
  Om nazisme. Les her:
  http://snl.no/nasjonalsosialisme

  • Theodor H. Jobing

   Så alle skolebøker hvor hakekors er brukt som symbol for å illustrere noe er rasistisk da altså.

   • Jeg tror ikke banneret i Trondheim var brukt i undervisningssammenheng.

   • Theodor H. Jobing

    Men brukte de hakekors som sitt eget symbol? Eller brukte de det for å omtale/sammenligne en annen part som fascistisk?

    Jeg vil tro at de brukte det for å vise resten av fotballverden hva de mente nff er.

  • Det er selvsagt nazistenes symbol, men det følger ikke automatisk at alle som tegner det i en eller annen sammenheng bekjenner seg til nazismens ideer. Banneret antyder ganske greit at opphavsmannen mener at det er NFF som er nazister —– eller i alle fall tyranner.

  • Det er jo en tvers igjennom uærlig påstand at Rosenborg-supporterne «lefler med nazisme».
   Banneret ble laget i protest mot NFF som Kjernen mente fremstod mer som et fascistisk organ enn et forbund for fotball. Dårlig smak? Muligens. Lefling med nazisme? Pissprat og du vet det.

   Hvordan forventer du å bli tatt seriøst når du så opplagt er villig til å lyve for å fremme dine meninger?
   Jeg mener det er direkte umoralsk å urettmessig ilegge andre mennesker denne type meninger. Skam deg!

   • Å bruke nazisymboler i politiske sammenhenger blir oppfattet av mange som lefling med nazisme. Hakekorset er et uhyre sterkt symbol, og bruken av det på Lerkendal er også sterkt beklaget – heldigvis.

    Det er hvordan mottakeren opplever det, ikke hva avsender *egentlig* mente som betyr noe. Bortforklarende og unnskyldende nettkommentarer i ettertid er med å bekregte det jeg mener er noe av problemet: supporternes uvilje til å ta åpen avstand fra pøbeloppførsel.
    Jeg har – under tvil – slippet til nesten alle kommentarer i denne debatten. Også anonyme. Kun de som utelukkende har inneholdt utskjelling med banneord etc er fjernet.
    Når jeg sier «under tvil» så er det denne typen nettdebatt jeg vil til livs. Den får fotballsupportere til å fremstå som aggressive, fordummende, skremmende, ekskluderende mm.
    Noen som skremmer mange fra å føle seg velkommen i supportermiljø – og tiltrekker seg uønskede elementer.
    Ytringsfrihet handler ikke om retten til å true, skjelle ut og idiotforklare andre.

    Det er ikke uten grunn at skoler i sitt antimobbearbeide starter prosessen nettopp med å forby banning/utskjelling
    fordi det er vel dokumentert at dette fører til aggresiv atferd. Nei, jeg mener ikke at tribunene skal være bannefri – men nettdebatten kan godt være det.

 6. Noe annet som gjerne kan kommenteres, er at hverken Molde eller Rosenborg har supportere med tradisjon for å sloss. Hatske kommentarer og skjellsord fra deler av supporterskaren mot motparten, vel, ok. Men ingen gjenger møtes for å gå løs på hverandre, hverken utenfor Ullevaal eller i skjul.

  «Men, det kommer til å være familier i både Trøndelag og Romsdal som ikke tør ta med seg barna sine til Oslo under cupfinalehelgen.»

  Det høres fullstendig urimelig ut.

 7. Hva i all verden er det du skriver? At «hatkamp» er tabu? Skal det ikke være lov med noe engasjement i fotballen? Det er et langt steg fra å rope skjellsord til motstanderfansen til det å gå til angrep på dem! At Tornekrattet, jeg gjentar TORNEKRATTET, har «pøbler» i rekkene sine? At Kjernen lefler med nazisme etter et banner med klart, og etter mitt synspunkt riktig, stikk mot NFF, som like før uten grunn hadde kommet med påstander om nazistiske elementer blant dem? Å gå på fotballkamp i Norge er blant de tryggeste tingene du kan gjøre i livet ditt, denne lesningen her derimot var skremmende.

  For meg virker det mest som du er ute etter å frarøve norsk fotball det lille engasjementet som faktisk er igjen når du stempler hele supportergrupper som pøbler og begrunner det med litt hatske meldinger fra den ene til den andre i kampens hete. Men hvis du aller helst vil gå på fotballkamp med samme støynivå som det er på en søndag i kirken, eller med samme antall vakter det er på en gresk demonstrasjon mot deres regjering skal du selvsagt få lov til å mene det.

 8. Jeg ønsker masse temperatur, masse engasjement, fornying, trøkk og stemning. Jeg undres over at alkoholservering kun er forbeholdt vip-tribunen, og jeg er en av dem som ser fotballkamper live og på tv så ofte som mulig. Jeg vil ha mer stemning.
  Jeg vil ha mer lyd, mer bruk av lyseffekter – og gode fotballdiskusjoner. Helst med åpent navn.
  Men – jeg ønsker at alle supporterklubber – ikke bare Molde og Rosenborg – fjerner alle personer (selv om de er få) som gjør at fotballkamper og cupfinaleforspill oppleves (altså *føles* og ikke alltid i virkelighetene *er* det) truende…

  Debatten etter innlegget har i stor grad handlet om hvem som er de verste og «de andre er verre enn oss», debatt om manglende research osv. Ikke èn eneste har skrevet noe om hvordan casualsproblem, pøbelopptreden, nettdebattdrittkasting osv kan bekjempes.

  • Jeg er enig i at man bør ta grep mot grupperinger som Isko Boys, Tjuagutta Bergen, SKF(Lillestrøm). Jeg mener samtidig at det er viktig å ikke skjære alle under en og samme kam, Ikaros på Ullevål er ikke Isko Boys, Ultras felt C i LSK er ikke SKF osv. I enkelte kommentarer over her kan det leses at det er det samme om man kaster ut ultras eller casuals, det er det ikke etter min mening. Å si det er det samme som å likestille en nynazist med en som er glad i Norge. Virkelig på jordet med andre ord.

   Det jeg i grunnen reagerte mest på her var at du trakk fram cupfinalen mellom RBK og Molde, to gamle rivaler, som noe negativt. For en gang skyld kan vi få en finale i NM med to interessante lag, to gode lag, og to supportergrupper med følelser for hverandre. At Tornekrattet, eller evt de 15-20 alternative, ikke-casualsene til Molde, Kjernen, eller evt de 40-50 alternative ikke-casualsene i Ultras Nidaros kommer til å stelle i stand bråk i Oslo er etter min mening det rene tullball. At du samtidig påstår at barnefamilier kommer til å holde seg i Molde eller Trondheim i frykt for å gå på denne kampen tror jeg heller ikke noe på. De eneste som eventuelt måtte gjøre dette må være foreldre som har lest denne artikkelen og fått paranoia, helt uten grunn.

   • Jeg endrer sluttpoenget mitt i første avsnitt og sier heller: Å si det er det samme som å likestille en hardbarket nasjonalist med en som er glad i Norge. Ha en fortsatt fin dag.

  • Når du starter debatten med å fremføre at Molde vs. Rosenborg er veldig problematisk, og at tilstanden på Lerkendal er «aller verst», må du vel regne med å få tilsvar. Noe casualsproblem er det p.t. ikke snakk om for disse klubbene. Du vil ha en debatt om hvordan et ikke-eksisterende problem «kan bekjempes»?

   Turen hjemmefra og inn til Oslo, selve transporten, er mye farligere for en barnefamilie enn oppholdet i Oslo og på Ullevaal.

   Det er noen håndfuller med ungdommer på begge sider som roper litt dritt til hverandre. Uten, eller helst med, en del alkohol innabords. Hvis det er dette du vil til livs, burde du jaggu formulert hele innlegget på en annen måte.

  • takk for bra innlegg, Morten.

 9. Du får mye pepper her, ser jeg. Jeg velger å rose deg. Du har helt rett og beskriver det med en god pen. Dette er virkelig noe som bør tas tak i.
  Ekstra kudos for at du tør å stå fram med fullt navn.

  • Han tar ganske feil når han velger Molde og Rosenborg som eksempler.

   • Takk for ros – og til Håvard L. – takk for engasjerte innlegg (jeg liker det) :

    Jeg mener det *jeg* skriver i bloggposten – selv om det er spissformulert. Men debatten i etterkant tar noen underlige vendinger innimellom fordi for mange velger å *tolke* og blande det med egne meninger istedet for å lese det som faktisk står der.

    Det er en oppfordring til en kollektiv dugnad mot alle fotballpøbler, i alle byer, og på alle nivå. Og en oppfordring til alle som er glade i fotball (særlig supporterklubber og moderklubber) til å bidra for å få enda flere til å dra på fotballkamp gjennom å vise at «vi tar ansvar for du *du* skal få en trygg og trivelig kamp/helg sammen med det laget du elsker».

    Hvis noen lurer på hvorfor mange mennesker unnlater å dra på fotballkamper (jeg går på så mange som mulig – så det handler ikke om meg:-) – og ikke vil stå sammen med sin supporterklubb – så tror jeg drittpraten i kommentarfeil og på sosiale medier er *noe* av årsaken. Det utstråler en aggresivitet som ikke er bra på noen måte. Her er det mange som kan bidra – i positiv retning.

 10. Bra innlegg!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

  • Det skal jeg gjøre 🙂
   Ha en strålende – pøbelfri – kveld 🙂

   Odd Roar

   • Theodor H. Jobing

    Men jeg har fortsatt ikke sett noe som skulle tilsi at banneret som var framvist hos rbk-fansen er rasistisk på noe som helst måte.

    At du ikke er fornøyd med svarene du får i debatten du prøver å lage kan vel ha noe med det å gjøre at du bommer ganske grovt på de premissene du legger for debatten. Da «ingen» i fotball-Norge ser at det er noe rasistisk ved å ha et banner med hakekors for å fremvise et poeng i en sammenligning.

    Det er også heller få som mener at OM Iskoboys hadde skjelt ut motspillere på det groveste(noe som er svært uvanlig å høre fra deres plass på tribunen), så er det ikke noe problem sett i forhold til fotballrelatert vold, som heller kan være et problem der i gården.

    Men du er vel så fornøyd over at du har skapt en debatt, at fakta ikke skal få ødelegge den debatten.

    Om du derimot har noen forslag til hvordan man skal få bukt med pøblene, som ikke bare innebærer utestengning, tror jeg hele fotball-Norge vil ligge langflate for å høre på deg.

    Om man utestenger voldspersonene bare vil man jo miste all kontroll med de, så da har man et dilemma. De gangene det har vært prøvd med utestengelser før i Norge har det ikke lagt noen demper på voldsproblematikken, men derimot har det ført til en økning i avisartikler i en slags moralsk panikk, noe som igjen har ført til en tilstrømning og rekrutering av andre søkende personer som ser en arena de kan hevde seg på.

   • Theodor H. Jobing

    Javel Odd Roar, har ikke mine innlegg bestått kvalitetskravene?

    Hadde du et poeng når det gjaldt lefling med rasisme hos rbk-supportere? Eller var ting litt mere komplekse enn det du la opp til i ditt åpningsinnlegg?

    Du påstår fortsatt at det er store muligheter for bråk mellom rbk og mfk-supportere. Jeg føler meg trygg på at det ikke kommer til å oppstå store konflikter mellom nevnte supportergrupperinger finalehelga. (Grunnen til jeg skriver store er fordi folk er folk, og folk som har drukket vil kunne skape konflikter, om man skal se på det i et samfunnsmessig perspektiv vil det alle helger hele året være slik at menn under femti som har nytt alkohol vil være i risikosonen for konflikter uavhengig av fotball. Og det er vel også et viktig poeng. Fordi fotballen er ikke avskåret samfunnet ellers, så der samfunnet kan oppleve voldsproblematikk kan fotballen oppleve problematikk.

    Du må gjerne fortsette å drite i mine innlegg, men igjen så vil det fortsatt vise at du er kun interessert i å skrive om påståtte problem, men når det faktisk gjelder har du ingenting å komme med. Eller?

   • Du, og menge med deg, aksepterer en viss bruk av nazisymboler – særlig hvis det er brukt i en annen sammenheng enn de opprinnelig var ment.
    Jeg, og mange med meg, har nulltoleranse.
    Utover dette har jeg ikke tenkt å bruke mye tid på anonyme debattinnlegg.

 11. Sjekk hvordan engelskmennene ble kvitt sine skinheadfans for endel år siden….Noe å lære derfra?

  • England er ikke kvitt bråkmakerne fra «glansdagene», det er bare det at engelske medier stort sett aldri skriver om noe som er relatert til bråket de lager. Men bare fordi man later som det ikke er der, så betyr jo ikke det at de er borte.

 12. Dette kunne blitt en interessant debatt om et viktig tema: Hvordan unngå at pøbler får fotfeste i den fredelige, familievennlige norske fotballkulturen. Men, allerede i ingressen sporer du av med «Molde og Rosenborg er i cupfinalen. Det er ikke det beste som kunne skjedd.». Heldigvis har verken MFKs eller RBKs supportere tradisjon for å stelle i stand bråk, selv om det definitivt er sterke følelser i sving. For den jevne osloborger er nok cupfinalehelga neppe et høydepunkt i og med at byen blir preget av glade romsdalinger og trøndere, men slik er det jo egentlig hvert år denne helga.

  Molde mot Rosenborg ER det beste som kunne skjedd, fordi: To av landets beste og mest offensive lag øker sannsynligheten for et godt sportslig nivå på kampen, både for lagenes supportere og nøytrale tilskuere. I tillegg er lagene erkerivaler, noe som sikrer høy innsats, sterke følelser, spenning og høyt engasjement på og utenfor banen. De eneste ulempene jeg som Molde-supporter ser, er at det blir vanskelig å få tak i billett til kampen – og det er ingenting som er verre enn å tape for RBK… (ikke at det skjer, men)

  Gleder meg til 24. november!

  • Sportslig sett er Molde-RBK en kamp fra øverste hylle.Og jeg tror det kommer til å bli en særdeles spennende og morsom fotballkamp.

   Men:
   De siste årene har det vært en rekke episoder mellom supportergrupperinger.
   Tilsvarende som vi kjenner fra VIF-LSK.
   Det er altså ikke et unikt MFK-RBK, slik noen tror at jeg mener. Debatten er aktualisert i forkant av cupfinalen, men dreier seg i høy grad også om 2014 og senere sesonger.

   • Jeg bagatelliserer på ingen måte problemene, men det du skildrer i dette blogginnlegget er i stor grad relatert til noen dårlige typer som hevder de er Brann-, LSK- eller VIF-tilhengere. Du kommer derfor skjevt ut fra hoppkanten når du innledningsvis bruker MFK og RBK som eksempler på supportertrøbbel, og til og med setter saken såpass på spissen at du hevder «det blir bråk». Hvis noen fra de respektive leire får i seg et glass eller fem for mye cupfinalehelga og ender opp med å lage kvalm, føyer de seg pent inn i rekka av andre dårlige menn som oslopolitiet dessverre må ta seg av – hver eneste helg, året rundt. Det vil i så fall ha lite eller ingenting med deres medlemskap i en supporterklubb å gjøre.

   • Det synes jeg er en bra analyse.

    Et spørsmål: er det mulig å få til en bedre nettdebatt for å fjerne det jeg mener er en aggresiv tone fra fremtredende supportere?

 13. Det er en skam at en journalist, klarer å se så lite på fakta at man hevdet banneret på RBK kampen var lefling med Nasismen.
  Kjernen var blitt «beskyldt» for dette av NFF, da en sløv kampdelegat ikke visste at symbolene de hadde brukt var Fylkeskommunens og pilegrimsmerkene.
  Du fremviser med din fremstilling helt tydelig, at journalister fremviser den verdensvirkelighet de ønsker å fremvise, ikke den reelle.
  Som en opplysning til deg kan jeg fortelle at Nasisme og fascisme er forbudt i Kjernens regelverk, og alle som måtte prøve å lefle med dette umiddelbart vil bli utvist.

  Dine påstander er en skam for norsk journaliststand.

  • Her er det siste eksemplet jeg siktet til.
   http://www.nrk.no/sport/rbk-supportere-beklager-nazisymbol-1.11090740
   Det finnes også tildligere episoder, tilbake fra 2010 der en måtte fjerne banner med hakekors på Lerkendal.

   Les forøvrig svaret til Jean (litt lengre opp) angående bruk av symboler.

   • Vi har et problem hvis mottagers oppfatning av et budskap skal være styrende for hva som er den objektive sannhet…

    Jeg skrev at banneret til Kjernen muligens var smakløst. Det trekker jeg tilbake etter å ha tenkt litt over saken. Det var fullstendig smakløst etter min mening.
    Det som imidlertid burde være opplagt for alle som valgte å sette seg inn i denne saken er at det ikke lå noen rasistiske motiver bak banneret, men at det heller var et smakløst forsøk på å trekke linjer mellom NFF og fascistiske systemer.
    Ironien i dette er jo at du gjør deg skyldig i akkurat det samme når du mot bedre viten trekker linjer mellom Kjernen og nazisme. Du ser den?

    Hva vold på tribunene (og utenfor stadion) angår så er jeg naturligvis helt enig med deg i at dette er en uting.
    Det som opprører meg er at du beskylder mennesker for å være noe de ikke er (og som ingen oppegående individer ønsker å være). Jeg synes det er ganske så nedrig gjort.

   • Ironi er en vanskelig øvelse. Den kan lett misforståes, hvis en ikke kjenner avsenderen.
    Ellers er jeg enig i mye av det du skriver.

   • Du vet virkelig ikke hva du snakker om. Det banneret (som egentlig er en tostangs) var en antinazistisk tostangs og viste blomster med hakekors som ble revet opp med roten.
    At noen ikke skjønner den betydningen for stå for deres regning.

    Og det siste eksempelet du viser til hadde nettopp den forhistorien som Petter Hansen her forteller om. Og det står det faktisk i artikkelen du linker til også. Hvorfor skal det være greit for NFF å beskylde Kjernen for å være rasistiske/nazistiske, men når Kjernen gjør det samme tilbake er det ikke greit og det vanker i tillegg en bot.

   • Bruken av nazisymboer er heldigvis beklaget. Mulig at de var ment brukt i ironisk sammenheng. Men, det ble altså misforstått. Da blir spørsmålene: Eer det avsender eller mottager som eier problemet? Eller – er det begge. Eller ingen?

  • Det er vel ikke mottaker som «eier problemet» når NFF går ut, attpåtil i media, og anklager Kjernen for å være rasistiske/nazistiske?
   Og de ble vel ikke misforstått heller all den tid de klarer å gi en bot for det svaret som kommer.
   De krevde gjennomgang av alle flagg og banner etter anklagen (fra NFFs side) og tok seg ikke bryet med å sjekke opp hvilke symboler de hadde sett på tribunen og oppfattet som rasistiske/nazistiske. Hadde NFF gjort jobben sin ville dette aldri skjedd.

 14. Jeg så banneret godt, og siden jeg visste om bakgrunnen, måtte jeg le av det. Veldig skarp ironi

  Som du skriver lenger opp, så er det selvfølgelig hvordan det oppfattes som er viktig når det gjelder bruk av symboler. Men hva er da din jobb som journalist? Å opplyse om bakgrunnen, og dermed informere de som har en feiloppfatning om at det var ironi mot en tidligere misforståelse, eller utnytte en feiloppfatning for å lage en sak?

  At det var en episode i 2010, og at det ikke har gjentatt seg, bør vel kanskje være et bevis for at det ikke aksepteres i Kjernen, ikke det motsatte?

 15. E FULLSTENDIG IMOT ALKOHOL på ALLE norske fotballstadioner der d kan serveres i tribunene å utenfor stadion. D ska ikkje så mye t før noen blir slått ned av en som he drukket litt for mye både før, under å ette kamp når d e barn å familie tilstede. He vært på fotballkamp i England å gikk d bra. Der hadd de «sportsbar« å d va vakter å politi rundt området. De he 1 anna drikkekultur over Nordsjøen enn i Norge.

 16. Server alkohol og hold barna vekk i fra tribunene.Hvor mange barn er på kamp? Jeg er sikker på at klubbene hadde tjent mer på å holde barna vekk og lansere fotball som et +18 produkt. At barna skal styre alt er uting som har fått fotfeste Norge. Grunnen til barnevennlighet/familielykke som salgsargument er penger, det funker kanskje der godt betalte kvinner vanker,men ikke på en fotballstadion.Klubbene burde prøvd 3 kamper med 18 årsgrense og alkoholsalg for å se forskjell på inntektene.

  • Interessant vikling. Jeg tror det skal veldig mye til for å få gjennomslag for en slik tanke. På konserter/festivaler selges det alkohol også der de under 18 ferdes…
   Jeg ser selvsagt poenget med idrettens verdier kontra alkohol. Men det serveres alkohol på VIP-tribuner – og hvis jeg skal dra det litt lenger så er vel ikke det som selges i stadionkioskene (drops, sjokolade, pølse) heller all verdens å juble for når det gjelder sunnhet og helse…
   Et argument i mot alkoholservering er selvsagt de barna som har foreldre som ikke klarer å begrense seg. Fotballkampen her kanskje et fristed for dem. jeg vet ikke, det er bare en tanke…

  • Dette er jeg fullstendig uenig i. Det vil si: Jeg er ikke uenig i at det burde selges alkhol på norske fotballstadioner, de aller fleste supportere er tross alt folk som vet hvor mye de tåler, og all statistikk viser at det skal ekstremt mye til for at uheldige episoder skjer inne på en stadion i Norge. Det er stort sett utenfor, og attpåtil langt fra selve arenaen. Men å begynne å holde fotballkamper med 18årsgrense strider totalt mot mine holdninger.

   Hvordan ville en tribune sett ut om femten-tjue år dersom ingen fra barnsalder av kunne gått på kamper? Da ville det vært igjen ca 500 fans på 40-50+ ettersom de aller fleste fotballinteresserte blir det i barne- og ungdomsalder ved at foreldre tar dem med på kamp. Noe jeg derimot er sterkt for, og som til en hvis grad er en realitet i Tyskland, Sverige ++ er egne, separate familietribuner uten tilhørende bar/alkholservering, og egne separate stående felt-tribuner for de aller ivrigste med tilhørende bar/alkoholservering. Da ville alle fått det som de vil, familier kunne nytt kampen i ro og mak, med en unison, stående hard kjerne ikke langt unna, som på sin side kunne fått utfoldes seg (relativt) fritt på tribunen. Trygt, morsomt og stemningsskapende for alle parter.

 17. D va snakk om at viking stadion sku server alkohol på stadion neste sesong som 1 prøvelse. De fikk ja fra politikerne i stavanger, så e d blåblå regjering på stortinget no. Neste år ska d sannsynligvis settes inn tiltak for å få bukt m Casuals i Norge som he hendt na fotballåret her å tilier.

  • Det er bra det gjøres noe mot casuals. Svenskene har advart Norge lenge.
   En utfordring and alkohol er at det ikke produseres noe som er mellom lettøl og pisl. i Parken i København selges 3,5-øl. Det funker bra.

 18. Er det ikke bare bruke litt ressurser på vakthold, så ordner det seg! Så kan alle ordentlige supportere ferdes fritt og kose seg på kamp!

 19. Dette var en elendig og usaklig blogg,uten snev av sannhet. Du er en god eventyrer.

 1. Tilbaketråkk: Når fotballfienden byr opp til dans | Lange Linjer – come inside my imagine nation

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: