Kan Møre og Romsdal bli ett fylke?

Mange som bor i mitt hjemfylke tror de bor i ett fylke. Men det gjør de ikke ikke. Kan en navneendring hjelpe? Jeg håper det – og ønsker diskusjonen velkommen.

Det sitter en redd liten romsdaling i en liten stue. Vennligst ikke forstyrr.

Det sitter en redd liten romsdaling i en liten stue. Vennligst ikke forstyrr. Foto: Odd Roar Lange

Møre og Romsdal består i dag av tre distrikter: Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre.

Tidligere var det tre fogderier. Og de tre regionene omtales fortsatt som fogderi – og krangelen dem i mellom omtales som fogderistrid.

-Fjern navnet Romsdal fra fylkesnavnet. La det hete Møre fylke!

Det mener Kjersti Hasselø, prosjektleder for Møre og Romsdal fylkes prosjekt «Nordmøre og Romsdal sammen om fremtiden«.
I følge avisa Tidens Krav foreslår hun følgende:

– Møre fylke vil være en enhet man bedre kan identifisere seg med og forholde seg til, fortalte Hasselø på en konferanse før helgen. Hun nevnte også at fylker som har mer enn ett navn er kjent for å ha flere konflikter enn fylker med ett navn.

Forslaget blir, som ventet sablet ned på sosiale medier.

Nordmøring med suksess i Romsdal. Foto: Odd Roar Lange

Nordmøring med suksess i Romsdal. Foto: Odd Roar Lange

Og på nettstedet rbnett.no går både tidligere statsråder og nåværende ordfører hardt ut mot forslaget om å fjerne Romsdal. Hasselø blir idiotforklart – og forslaget blir, på facebook, omtalt i svært negative ordelag. Enkelte kunne med fordel valgt en mer edruelig debattstil.

Jeg synes forslaget er verd å lytte til. Og til å vurdere. Og til å diskutere.

«Vi mister identiten», mener noen. Og tror kanskje at identiteten til romsdalingen bare er positiv.

Identitetsendring er i seg selv en god grunn til å endre navn, mener jeg. Den romsdalske identiteten er navlebeskuende, stolt, egoistisk, traust, forsiktig, lojal, arbeidssom, trofast, lukket og varsom – for å nevne noe. Ikke alt dette er like viktig å ta vare på. Dessuten er det noe av den svært hemmende i forhold til det mange ønsker: flere hjemflyttende unge par, for utvikling, og nyskaping.

Identitet handler ikke om navn alene. Identitet forandrer seg bare moderat i forhold til navneskifte (spør alle kvinner som skifter etternavn når de gifter seg). Men det starter en viktig prosess for mange.

Og fylkesnavnet Møre og Romsdal er ikke mer enn drøyt 100 år gammel. Vi snakker altså ikke om noen urnorsk tradisjon. Landet vårt har skiftet både navn, flagg, konger, regjering og politisk farge uten at det har gått nevneverdig utover vår evne til å lykkes (økonomisk).

Jeg tror «Møre og Romsdal»-navnet er hemmende for samarbeidet i et lite fylke.

Solnedganger er vakre. Men nå trenger vi flere soloppganger ... Foto: Odd Roar Lange

Solnedganger er vakre. Men nå trenger vi flere soloppganger …
Foto: Odd Roar Lange

«Nei, jeg kunne ikke tenke meg å bo på Sunnmøre«, er et munnhell i Romsdal.

Denne holdningen har kostet oss en jernbanutvidelse helt frem til en eller flere av de største byene Ålesund, Molde eller Kristiansund. Det var bedre at jernbanen heller gikk til Torndheim enn at naboen fikk den…
Den samme krangelen kommer til å ende med at verken Molde eller Kristiansund får eget sykehus. I dag krangler byene vilt om beliggenhet og eierskap til et nytt sykehus – som kanskje aldri kommer.

Mens regjeringen i mellomtiden sitter på gjerdet og venter på at kamplysten skal avta og dø. Det gjør den snart. Og da er det ingen ingen igjen til å slåss for et felles sykehus i den nordlige delen av fylket.

Velkommen til Kristiansund. Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til Kristiansund.
Foto: Odd Roar Lange

Hvor mange turister som glipper, fordi det er fire destinasjonskontor i stedet for ett (til nødsfall to) tør jeg ikke tenke på. Det er i alle fall ikke få. I tillegg reiser romsdalingen heller ut av fylket, istedet for å feriere hos fienden Nordmøre eller Sunnmøre

«Jeg er romsdaling, ikke møring», mener mange.

Romsdal vil fortsatt være et navn og et område selv om fylket heter Møre. Pp samme måte som Oppland har Gudbrandsdalen (med gudbrandsdøler) og Østerdalen* (med østerdøler), Aust-Agder har Setesdal (med seterdøler) … og sånn kunne jeg fortsatt listen.

Møre fylke vil fortsatt ha sine romsdalinger. Sine nordmøringer og sunnmøringer.

Men vi kunne fått ett fylke, ett som kjempet for felles interesser. Som kunne fått en felles reiselivssjef, en felles næringsregion, en felles idrettskrets, en felles plattform, en felles stolthet – med mye mer.

DSC01074

Samling i bånn

Noe å samles om. Det vil passe fremtidens innbyggere. De unge. De som skal bo her, de som skal flytte hit, de som skal bestemme, de som skal trives.

I mellomtiden kan gårsdagens menn og kvinner være bekymret. Over identitetstap som egentlig bare vil være av det gode.
Kan Møre og Romsdal blitt ett fylke – Møre fylke?

Jeg tror det. Jeg håper det.
———–
*Korrigering: Jeg er blitt gjort oppmerksom på min pinlige feil: Østerdalen går selvsagt gjennom Hedmark, ikke Oppland… Beklager

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 10. juni 2013, in Møre og Romsdal, Min mening. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Enig med du. Det som trengs i dette fylket er enhetstenkning og en navneendring på fylket er en bra start. Om det skal være Møre eller noe helt annet er ikke så veldig viktig egentlig.

    Hvor lenge nåværende fylkesstruktur består er også et spørsmål. Egentlig burde ikke forslaget kommet fram før til etter valget. Det er mye mulig en annen regjering vil fjerne fylkene og gå for en regionstruktur med f.eks. 6 regioner. Vi havner i så fall sikkert i region Midt sammen med «gjett hvem» i svarte og hvite fotballdrakter.

  2. Signy Haraldsen

    En lærer alltid noe nytt, og det gjorde jeg nå: det er første gang jeg hører munnhellet du nevner, «Nei, jeg kunne ikke tenke meg å bo på Sunnmøre». Jeg kjenner sunnmøringer som har flyttet til Romsdal, og romsdalinger som har flyttet til Sunnmøre – helt konfliktfritt. Og til og med – tro det eller ei – tilsvarende flytting mellom Romsdal og Nordmøre. (Hvordan det derimot står til med forholdet mellom Sunnmøre og Nordmøre, har jeg ikke personlig erfaring med.) Fiendebildet du snakker om, virker på meg som i hovedsak medieskapt. Jeg undrer meg for øvrig mye over utsagnet ditt: «Over identitetstap som egentlig bare vil være av det gode.» Mener du virkelig at tap av identitet er OK? Og hva i all verden mener forslagsstilleren med at amputasjon av navnet vil gjøre det enklere for resten av landet – jeg mener det er temmelig arrogant og det vitner om lite tro på resten av landets innbyggeres intellekt – og evne til å lese et kart. Greit nok at vi etter hvert trolig vil få en kraftig reduksjon i antall fylker, og jeg er i så fall tilhenger av en Midt-Norge-region som kunne bære det historiske navnet Nidaros. Romsdal er også et historisk navn, og hvorfor ikke hente frem det samme når det gjelder Sunnmøre og Nordmøre – Borgund og Fosna? Men-men, jeg skjønner jo at et tredelt fylkesnavn vil bli altfor komplisert og vanskelig for den vanlige nordmanns språklige evner. La oss få lov til å beholde det fylkesnavnet vi har i dag jeg tror ikke «Møre» er et sesam som løser alle reelle (og en god del konstruerte) motsetninger i fylket vårt. Til slutt – og med all respekt kjære deg – hvorfor i himmelens navn må fotball trekkes inn i enhver diskusjon her i ROMSDAL?

  3. Kjell Herskedal

    Naivt og historieløst. Naivt å tro at fylket blir mer enhetlig bare ved å endre navnet. Historieløst å foreslå Møre som fylkesnavn.. Sjekk hva fylket het før 1919. Ikke Møre, men….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: