Da jeg intervjuet kongen – mens jeg satt på do !

I dag er det kommet ut en ny bok.  «Kong Harald V – seileren som ble en av gutta». Jeg tror det er en spennende bok, og jeg gleder meg til å lese den. For jeg har intervjuet kongen, mens jeg satt på do og han lå foran beina mine!

Kong Harald til rors.
Foto: Odd Roar Lange

Av flere grunner. Fordi forfatteren, Jon Amtrup, er en god venn, og fordi jeg har fulgt kongens seiling gjennom mange år. Og derfor sikkert kommer til å nikke gjenkjennende til mange av historiene. Jon har fått møte kongen og hans familie og seilvenner for å skrive boken. Men jeg er skråsikker på at han ikke har gjort som meg: intervjuet kongen mens han (journalisten) satt på do. Dét har jeg. Og er kanskje den eneste som har gjort det noen sinne..?

Hjelp fra fienden

Historien skriver seg fra VM i seiling (One Ton Cup) ved Skovshoved like nord for København i juli 1992. Jeg var på jobb for Dagbladet og skulle dekke mesterskapet sammen med fotograf Tore Bergsaker.
I bytte mot å reparere den rødvinskadde PC-en til sportsredaktør Leif Husebye i Aftenposten fortalte han meg alt jeg trengte å vite om kongen og seiling. Nyttig kunnskap for en seilfersking som meg.

Kong Harald og mannskapet på sin nest nyeste båt, Fram XVI
Foto: Odd Roar Lange

Men før mesterskapet hadde jeg sendt et antall telefakser (!) til slottet med intervjuforespørsel. Svaret uteble, men jeg tok opp igjen tråden da vi ankom Skovshoved tirsdag  30. juni . Og svaret var at vi kunne møte opp ved bryggen når de kom på land etter trening to dager senere.

Men, denne torsdagen hadde også VG, selve erkefienden, ankommet Skovshoved. Og jeg skjønte at de ville få det samme intervjuet dersom de møtte opp på brygga sammen med oss. Derfor var gode råd dyre. Løsningen ble denne (litt ufine):

VG og øl

Jeg og fotografen inviterte VG på lunsj med øl på yachtklubben, og forklarte de nyankomne at kongen og Fram XI neppe ville være i land før klokka 17. (Selv om vi hadde intervjuavtale klokka 15 – men dét kunne ikke VG-teamet få vite.)

Og mens vi skaffet flere øl til våre gjester snek jeg meg på do, og derfra ut og ned på brygga kl 15. Fotografen fikk være igjen sammen med VG og klekke ut en forklaring på mitt lange fravær. Bilder fikk vi heller ta senere…

Kongen ville gjerne intervjues på dekk i finværet, men da skjønte jeg at vi kunne bli observert fra yachtklubben. Derfor foreslo jeg at vi kunne gå ned i båten. Men det var trangt ombord og i hovedrommet var gutta i gang med å pakke seil, så kongen og jeg måtte frem i forpiggen (det forreste rommet i båten).

Der  toalettet var det eneste “møbelet” siden det var en ren regattabåt og ikke utstyrt med annen luksus.

-Du får sette deg på tronen du, sa kongen. Og pekte på toalettet.

Jeg trodde jeg hadde hørt feil, og vegret meg litt…

Journalisten på tronen

-Det er bare jeg som bruker dette ombord. De andre tisser over rekka, men dersom jeg gjør det så kommer vel dere fra avisene med de lange telelinsene. Og siden bare jeg bruker toalettet, så kalles det av de andre gutta ombord for tronen…, forklarte kongen.

-Og dersom jeg setter meg på doen nå, så skriver du sikkert at: “sier kong Harald til Dagbladet mens hans sitter på do, hehe…”, fortsatte kong Harald

Og han hadde helt rett. Derfor satte jeg meg på doen, og han seg på dørken. (Gulvet i båten). Etter en stund ble han sliten og la seg ned så lang han var. Og slik ble intervjuet gjort, mens jeg satt på do og han lå foran beina mine!

Jeg husker ikke så mye av selve intervjuet, annet enn at vi snakket om  seiling, om fritid, fri fra familien, kongeplikter osv. Tror jeg må finne det i et arkiv. For såvidt jeg husker så omtalte jeg hele trone-seansen også der.

Og neste dag var det selvsagt en deilig fornøyelse å kunne slå opp Dagbladet med flere sider med seilkongeintervju. 🙂 Og i dag – 20 år etter – er det fortsatt relativt friskt i hukommelsen 🙂

Kjøp boka

Gratulerer til Jon med ny bok. Og til kongen, selvsagt. Kule karer, begge to 🙂

Kong Harald V – seileren som ble en av gutta
Forfatter: Jon Amtrup
Pris: kr 378,-
ISBN: 9788292284704

Dette er den autoriserte biografien om kong Harald Vs liv som seiler. Seiling er kongens store lidenskap. I dette miljøet tar han en pause fra kongsgjerningen og får anledning til å være en vanlig seiler. Her trer hans personlighet klarere fram, og vi blir kjent med kongens tanker og følelser. Forfatteren Jon Amtrup har hatt flere samtaler med kongen, både på Slottet og i seilbåt. I tillegg har han intervjuet dronning Sonja, kronprins Haakon Magnus, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og kong Haralds mange seilervenner. Alle har på sin måte bidratt til å tegne et portrett av en ekte seilerkonge. Boken inneholder bilder og historier som ennå ikke er blitt publisert. Gled deg til å bli kjent med kong Harald V!  (Fra Skagerrak forlags hjemmeside)

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 21. november 2012, in København, seiling and tagged . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: