Hvem kan redde Molde? Holder det med selvhjelp?

Den mest stormfulle helgen i Molde Fotballklubbs historie er over.  Hva skjer nå?

Sentrale personer i og omkring klubben er fortsatt svimmel over å ha vært med på en berg-og-dalbane-ferd de aldri har sett maken til. Og mens klubbdirektøren er bortreist på planlagt pappapermisjon skal noen begynne å gjenreise tilliten.

Hanekampen mellom Kjell Inge Røkke og Ole Gunnar Solskjær har påført klubben stor skade når det gjelder omdømme. Hvor stor skaden er vil vi kanskje aldri kunne få svar på.

Men skaden oppstod mest fordi det ikke fantes en digital mediestrategi. Ikke i Molde, og ikke i andre toppklubber heller.

Sutrebyen Molde

Molde Fotballklubb og Molde by har i en årrekke vært karakterisert som en sutreklubb/sutreby, selv om mange i Molde nekter å ta dette innnover seg og å innrømme det.

Karakteristikken kan være fortjent eller ufortjent. Men den har vært der. Og er der

Med Kjell Jonevret som trener ble det et voldsomt taktskifte i klubben. Åpenhet og humør skulle være varemerke og det blåste en mild vind over Aker stadion.

Jonevret fikk riktignok sparken, men Uwe Rössler overtok for noen kamper, og overrasket fotball-Norge med å videreføre tanken «åpenhet og humør».

Med Ole Gunnar Solskjær på plass ble profesjonalitet, åpenhet og positivitet løftet ennå noen solide hakk opp. Selv klubbens og byens sterke kritikere begynte å tvile i sin egen tro på at Molde for evig skulle være sutreklubben og sutrebyen. Var det virkelig sant at det var en endring på gang?

Det varte helt til fredag 18. mai.

I tre dager har sosiale medier vært teppebombet av sarkasme og drittslenging mot Molde og Molde FK. Mediestrateg og politisk ringrev Jan Erik Larsen  i First House helte bensin på bålet og (veldig uheldig) twitterfastslo at den gryende forsoningen mellom Molde og Kristiansund hadde havarert. Og kristiansundsavisa Tidens Krav slår i mandagens avis kategorisk fast at Molde FK er taperen, mens Solskjær er og forblir en vinner.

Jakten på løsning

I Molde er det to leire. Et mindretall (tror jeg)  som støtter Røkke og klubbdirektør Tarje Nordstand Jacobsen.

Jacobsen  fikk den utakknemlige jobben med å være Molde Fotballs svar på apostelen Peter fra bibelhistorien. Han måtte fornekte kameraten sin, Ole Gunnar Solskjær, offentlig tre ganger før hanen hadde galt to ganger.

Første gangen sist fredag i avisene, der klubbledelsen var skuffet over Solskjær. Lørdag på pressekonferanse der Solskjær ble slaktet, og for tredje gang senere samme kveld da han måtte offentliggjøre kommunikasjonen mellom Røkke og Solskjær.

Og et flertall (tror jeg) som støtter Solskjær – som fortsatt (foreløpig) er Moldemanager og skaffet klubben en ualminnelig viktig opptur med 0-2-seier i Sandnes. At 2.divisjonslaget til Molde slo RBK2 8-0 hjemme i kveld gjorde også godt for mange Moldehjerter. Det trengs – og seieren ble en sportsutgave av nitroglyserin.

Men utenfor byen er det «alle mot Molde» og har mange fått den bekreftelsen de trengte for å godte seg skikkelig. De gnir seg i twitter- og facebookhendene over det de kaller sutring i Molde.

De simpelthen jubler.

Helgens offentlige skittentøysvask og raseri over Solskjærs mulige hjemreise til England førte Molde (by og fotball) tilbake til start når det gjelder kampen mot sutrestempelet.

Hvordan skal Molde gjenreise verdien av merkevaren?

Ikke godt å si, men de trenger en klar mediestrategi som inneholder  mer enn at det forventes at alle skal skrive positivt om Molde. (Og som dermed for klubben til å reagere med vantro når journalistene ikke følger MFK-strategien).

Ekspert.

Og de trenger en medeiekspert innen sosiale medier. En arena der de har blitt filleristet til det nærmest ufattelige i de siste døgnene. Uten evne og uten strategi til å svare. Dagens medieansvarlig har rollen som medievert, som ikke i oppgave å svare for klubbens syn. Dette bør endres.

Jeg tror ikke de finner en slik person i egen by. De må lete et annet sted.

Medieansvarlig/kommunikasjonsdirektør er et minimum på toppfotballnivå. Det samme hadde forøvrig flere andre klubber trengt.

Da Stabæk og Vålerenga viste det tydelig og ble tatt på senga i den såkalte Pall-Gunnarsson-saken. De viste at de mangelet en digital mediestrategi. De trodse det var nok å innkalle til pressekonferanser, men glemte at de fleste som skriver om fotball ikke har lønn fra aviser/radio/tv  men opererer på nettet på egenhånd – på sosiale medier.

Det finnes ikke så mange eksperter på dette området. Men klubbene klarer å få tak i gode fotballspillere selv om det ikke finnes så mange av dem heller. Så de klarer nok å få tak i gode medierådgivere også – hvis de vil.

For det var her det sviktet som mest i Molde. Og jeg tror Kjell Jonevret har rett når han til tv2 sier at han ikke tror klubben har lært av feilene denne gangen.  Jeg håper jeg tar feil. Det hadde vært moro – og veldig bra.

Om klubben fikk en skikkelig god digital mediestrategi. Og viste vei i norsk fotball.

For jeg tror ikke det holder med selvhjelp når gjenreisingsarbeidet skal gjøres.

Og det er ikke slik det står på melkekartongene. Det var ikke «Best før».

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 21. mai 2012, in Media, Molde Fotballklubb, PR og reklame, Solskjær, Sport, Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Spennende tematikk dette. På tross av at Norge er av de fremste i verden på teknologi og benyttelse av denne, mangler både fotballklubber og en del andre store selskaper strategier på dette. Engelske klubber jobber systematisk med dette, og FA har et eget team med «Social media executives» i gang frem mot fotball-EM.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: