Mandagsfotballen overlever

Norske fotballsupportere tror «mandagskamper» i eliteserien blir borte. De kommer til å oppleve tidenes blåmandag.

Prisen på tv-fotball gjør at mandagskampene trolig overlever. Foto: Odd Roar Lange

TV2 og Canal+ har sikret seg retten til å  vise norsk fotball på TV fra 2013 til 2016 for 1,6 milliarder kroner. I tillegg kommer kostnadene til tv-produksjon. I budrunden som ble gjennomført på Ullevaal stadion natt til fredag denne uka lovet TV2 å flytte den nåværende mandagskampen til fredager. Og Norsk Supporterallianse hever  selvsagt flasken og mener at det er presset fra dem som har fått endringen på sendeskjema.

TV2 fikk kjøpe noen av kampene rett foran nesa til TVNorge  som la fram omtrent samme tilbud, målt i kroner og øre. Men for gammelt samarbeidsvennskaps skyld og med flere tv-seere i lomma fikk TV2 tilslaget. Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen kunne legge seg å sove med et smil om munnen.

Mandagskampen. For fotballsupportere, som prioriterer å drikke seg fulle på reisen frem til bortekampen er fredagskamper garantert å foretrekke. Supporteralliansen påberoper seg å ha  over 40 000 medlemmer i ryggen bak sitt krav om fjerning av mandagskampene. Og de har visstnok hatt en kampanje i år der de holder kjeft de første ti minutter av hver mandagskamp. En aksjon de færreste har fått med seg. Men jeg tviler sterkt på om hele denne medlemsmassen faktisk har noen sterk, personlig mening om det ene eller andre, annet en å hive seg inn i hylekoret og å synge med . Uten å vite hva de synger. I et kor som synger sanger som stort sett består av en lang rekke vokaler. –Åeoeoeoååå, osv.

Enten må Norsk Supporterallianse finne seg i at kampene spilles på mandag, ellers må de finne seg i at fredagskampene blir sendt på en betal-tv-kanal. De får ikke viljen sin gratis. For familiefolk flest er betydningen av sparte kroner større enn tapet av muligheten til å reise på bortekamper og å drikke seg full.

Den harde kjernen av fotballsupportere er svært homogen. De ser egentlig likedan ut, bortsett fra farga på drakta. Pubertale tilrop, banning, enkle sanger og (og her kommer et pluss) et inkluderende miljø – for dem som vil inn. Men de lite opptatt av å utvikle fotballproduktet, og  miljøet preges av et svært forstørret selvbilde over egen fortreffelighet og betydning for fotballens fremtid.

Å lese kommentarfeltet under fotballdebatter kan vel få både en norsklærer  og sosiolog til å bryte sammen  i omfavnende krampegråt. Avisredaktører rister på hodet over nivået, men fryder seg over nettrafikken som debattene gir.

Løftebrudd i vente. TV2 har hatt god seermessig suksess med mandagskamper, og det er først om halvannet år at den bebudede endringen skal tre i kraft. Det vil si at vi får mandagskamper også i hele 2012.

Og jeg er neimen ikke så sikker på om det er et så stort tap for folk flest. Og vi får det også i 2012. For denne avtalen inneholder retten til å endre sendeskjema. Og TV2 har makta, enten supporterunionen liker det eller ikke.

I et reise-på-bortekamp-og drikke-og drikke-seg-full-perspektiv ville  også fjerning av søndagskampene sikkert være å foretrekke.

Nå er det imidlertid pengemakta som råd. Og dersom TV2 finner ut at de tjener mye mer penger på at kamper spilles på mandager, så blir det mandagskamper også fra 2013.

For når seiersrusen til supporterne har gitt seg, kommer de til å oppdage at TV-sjefene på Nøstet i Bergen, støttet av sine utenlandske eiere, har jobbet for nye TV-planer enn de som ble luftet fredag ettermiddag.

Slik har det vært før, og slik kommer det til å bli i tida som kommer.

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 29. oktober 2011, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: