Fjellvettreglene redder ingen

Turistforeningen vil ha en 10. fjellvettregel. Om snøskred. Det kommer ikke til å redde noen liv.

Eksempel på erfaren fjellmann, Eskil Solberg i Kvitfjell. Foto: Odd Roar Lange

Regel. Fjellvettreglenes ni punkter er kjent for mange nordmenn. Enten fordi de blir trykket i ulike medier med jevne mellomrom, eller fordi det i over 30 år har vært egne små informasjonssnutter vist på TV like før påsketider. Her er en av dem.

Først med «vanlige» folk til fjells. Deretter med Severin Suveren.

Nå har Den Norske Turistforening tatt til orde for revisjon av fjellvettreglene. De vil ha inn en tiende paragraf, som skal handle om snøskredfare.

–          En måte å formulere den 10.regel på kan være  “Ta trygge veivalg i vinterfjellet.  Lær deg å vurdere skredfaren” , sier Turistforeningens genereralsekretær Kristin Krohn Devold.

Feilkilder. For noen år tilbake så gikk jeg, nesten bokstavelig talt, til bunns i underlagsmaterialet i etter drukningsulykker i forbindelse med småbåtbruk her i landet. Ikke èn eneste av dem inneholdt opplysninger om at de forulykkede hadde åpen buksesmekk, slik det antydes av fagfolk som mener at det skjer drukninger fordi man skal tisse over rekka, mister ballansen – og faller i sjøen.

Endatil var et par dødsfall i forbindelse med utforkjøring med bil blitt registrert som drukning uten bruk av flytemidler…

På tide med diskusjon. Når Turistforeningen mener Fjellvettregel nr 10 kan redusere antall dødsofre i skredulykker så tror jeg de bommer. Jeg mener ikke at det ikke skal fokuseres mer på kunnskap om skred og skredfare. Men det må gjøres på annen måte.

Her er min påstand: Jeg tror at de fleste, kanskje alle, av dem som ha omkommet under offpistkjøring/toppturer/ekstremskisport etc kjente godt til fjellvettregelene. De kjente også godt til skredfareproblematikken. Men de undervurderte den, feilvurderte den eller var kanskje bare forferdelig uheldig.

Færre regler. Vi trenger ikke flere lover, regler og forbud for å øke fjellsikkerhet og sjøsikkerhet. Toppturmiljøet kommer til å vokse videre. Men flere paragrafer trenger vi ikke. Prøv heller å redusere dem til 5. Så blir de lettere å huske- og kanskje lettere å følge.

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 12. april 2011, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: