Send politikere på Den Store Reisen

Det er så mange politikere som har så sterke, negative meninger om innvandrere og innvandring. La NRK lage en politikerversjon av Den Store Reisen. Og ta en prat med dem etterpå.

Den store reisen på NRK hver lørdag.

Å bo i en liten by uten åpne innvandrerproblemer er en underlig opplevelser. Her er det mange med sterke meninger om innvandring og innvandrere. Men få med reell erfaring. Etter å ha bodd åtte år i innvandrerbydelen Bjørndal i Oslo har jeg sett de positive og negative sidene med flerkulturellt samfunn. De positive er de som veier tyngst, og jeg er svært glad for at mine barn har fått denne ballasten med seg i inngangen til et liv på en internasjonalisert klode.

Jeg er mer bekymret over alle smbybarna som bor i byer og bygder uten mennesker som har mørk hud, snakker et annet språk, spiser en annen mat, synger andre sanger, spiller annen musikk, har andre behov, diskuterer på en annen måte, feirer andre religiøse høytider enn våre.

Det er ikke slik at alle må tenke og leve norsk for å bo i Norge. Selv om noen mener det. Lev som oss nordmenn, sier de. Og krever de. Hvem nordmenn da? Meg eller dem som har rasistiske holdninger. Vi er ikke så veldig like, nemlig. Hvem skal være innvandrerens mentor. Han som går i kirka på julaften eller hun som er ateist? Hun som er vegetarianer eller han som spiser burger og cola annenhver dag? Samen eller sørlendingen?

Nordmenn må lære seg å bli litt rausere i hverdagen. Ikke bare kjøpe seg ett års avlat ved å gi 100 kroner under den årlige innsamlingsaksjone på NRK – også kalt TV-aksjonen.

De fleste av oss synes lite om «gårsdagens USA» med hvite busser, hvite skoleklasser og hvite bydeler. Men kanskje de ikke er så mye bedre dem i Norge idag som ikke vil sitte sammen med en iraker på bussen, ikke inviterer en innvandrer på besøk, ikke kunne tenke seg å være flyktningeguide, ikke gir en eneste krone til en tigger på gata.

Deltagerne i sesong 2 av Den Store Reisen. Sesong 3 bør bli med politikere. Foto: NRK

Vi har en lang vei å gå, en stor jobb å gjøre med våre egne holdninger. Jeg vet det, for også jeg må ta noen oppstrammerrunder med med selv i gang. Og da klarer jeg nesten ikke tenke på hva alle frp-erne sliter med, og alle de som har tilsvarende holdninger som innvandrerhaterne.

-Det er bare vi som tør å ta innvandrerdebatten, sier de.

Uten å tenke på at de ødelegger debatten med stutumholdningene sine.

Jeg har en drøm: om å se politikere med innvandrerforakt på NRKs Den Store Reisen. Det hadde vært en dannelsesreise for livet – og en smule god underholdning for oss andre.

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 12. september 2010, in Familie, Media, TV. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: