Det skrives for lite om fotball

Jeg får aldri nok fotball. Verken i aviser eller på TV. Jeg trenger selvsagt ikke se eller lese alt. Men jeg liker å ha valgmuligheten. Derfor: takk til betal-TV-kanalene som gjør det mulig å se mer enn èn tippekamp på lørdager. Og nå vil jeg ha flere fotballbøker.

Ekte fotballglede. Nå venter vi på mer. Foto: Odd Roar Lange

Det er langt mellom fotballbøkene her i landet. Da ser jeg bort fra quiz-bøker og faktabøker om resultatene fra de siste fem tiår.

Jeg ønsker meg dokumentarbøker, romaner, noveller. Godt skrevne og med fotballkunnskap innbakt i god litteratur.

Jeg gleder meg veldig til forfatter Leif Magne Flemmen slipper sin nye bok i november. Det er fotballfortellinger fra Molde, fortalt/skrevet av 22 forskjellige personer. Her får du lese om ting fra garderoben, pausen, bak kullissen og på banen. Noe hadde du sikkert glemt. Noe har du aldri hørt før. Og blir den like god som boka «Hodeløse høner og angrende syndere» (skal han bruke samme tittel en gang til, tro :-))  ) så er det mye på glede seg til.

Denne uka arrangeres Bjørnsonfestivalen i Molde. Og i kveld klokka 18.00 blir det tid til en fotballbokprat på fotballpuben 1911. Det kan bli moro.

Jeg er nemlig en av dem som hadde stor glede/moro  av å lese Stavrums roman 31 år på gress. Men jeg skjønner at ikke alle synes boka var god. Romsdals Budstikkes litteraturanmelder ga den terning 5, mens fotballjournalisten i avisa slaktet den. På samme måte som to aviser kan komme til å gi den samme fotballkampen to svært ulike terningkast.

Stavrum brukte autentiske moldenavn i en fiktiv roman. Og siden han hadde fått sparken som trener for byens fotballlag året i forvegen, var det mange som mente/trodde at dette var Stavrums «takk for sist». Det var nemlig mange som kom dårlig ut i Stavrums bok.

Jeg velger å tro Stavrum på at det ikke var slik ment. Men jeg mener at han burde ha valgt en annen  sjanger, sier så mange potensielle lesere trodde at det var sånn.

Her er kveldens tema, sakset fra Bjørnsonfestivalens program:

Hva er det med fotball? Hvordan beskrive gleden, galskapen, skuffelsene og spenningen knyttet til fotball? Går det an å skrive gode bøker om dette? Forfatter, trener og tidligere MFK-spiller Arild Stavrum møter NRK-journalist og forfatter av boka Liverpoolhjerter Ragnhild Lund Ansnes i samtale med poet, supporter og bidragsyter i boka VM 2010 – 32 land 33 tekster, Endre Ruset. Opplesning av Odveig Klyve, aktuell med fotballdiktsamlingen Ballistisk.

Jeg er en av dem som hadde stor glede av å lese Stavrums roman 31 år på gress. Jeg er ikke sikker på iom alle synes boka var god, selv om Romsdals Budstikkes anmelder ga den terning 5, mens fotballjournalisten i avisa slaktet den. På samme måte som to aviser kan komme til å gi den samme fotballkampen to svært ulike terningkast.

Stavrum brukte autentiske moldenavn i en fiktiv roman. Og siden han hadde fått sparken som trener for byens fotballlag året i forvegen, var det mange som mente/trodde at dette var Stavrums «takk for sist».

Jeg velger å tro Stavrum på at det ikke var slik. Men jeg mener at han burde ha valgt en annem  sjanger, sier så mange potensielle lesere trodde at det var slik.

Jeg gleder meg til kveldens fotballbokbad på fotballpuben 1911. Og det er tøft av Bjørnsonfestivalen å ha et arrangement i et miljø som av mange regnes som lesere av fotballtabeller og lite annet:-)

Følg med på bloggen. Jeg kommer med mer fra arrangementet i kveld.

Reklamer

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 31. august 2010, in Fotball, Litteratur, Media, Sport. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: